Selecteer een pagina
Hoe je met een ondernemende houding je zwakke positie op de arbeidsmarkt transformeert naar een krachtige en gemakkelijker het werk realiseert dat bij je past. Graag zou ik het met je willen hebben over werk en over wat op dit moment nodig is om te slagen in de nieuwe economie.

De veranderende arbeidsmarkt

Je zult misschien wel gemerkt hebben dat er van alles aan het veranderen is in de wereld, wat een grote invloed heeft op de arbeidsmarkt. Denk maar aan de digitalisering, de automatisering en zelfs de robotisering van het werk. 

Er wordt veel meer flexibiliteit van je verwacht, voortdurende beschikbaarheid en permanente scholing.  De arbeidsmarkt is behoorlijk veranderd met 20 jaar geleden.

Waarschijnlijk merk je dat je moeilijk aan een baan komt. Laat ik je zeggen, als je gewoon blijft volhouden komt die baan er echt wel. De vraag is echter of je die baan ook lang kunt houden.

De kans is groot dat je na een half jaar, een jaar, toch weer opnieuw op zoek moet. En de kans is groot dat dit veel vaker gaat voorkomen in je loopbaan.

Maar dat is niet het enige wat speelt.

Hoe de nieuwe economie je dwingt tot een andere houding.

Iets over de nieuwe economie

Eeuwenlang bestond het meeste werk uit fysieke arbeid, werken op het land en ook als je een ambacht had moest je flink met je lijf aan de slag. Een sterk lichaam is eeuwenlang belangrijk geweest.

Met de opkomst van de fabrieken ontstond er ander werk. In het begin draaide het nog om dat sterke lijf maar langzamerhand, met de mechanisering werd het belangrijker dat werknemers geschoold werden om de machines te kunnen bedienen. Mechanisering en later de automatisering. 

Scholing werd belangrijk en zo ontstond de kenniseconomie. En de gedachte dat, als je een diploma hebt dat je vanzelf een goede positie zou verwerven. Dit is een tijd geweest, maar ook dat is aan het veranderen.

 

Tegenwoordig gaat het niet alleen om scholing, maar ook om “wat ga je daarmee doen”.

 

En misschien voel je dat ook wel op dit moment; dat je graag werkt vanuit je talenten en daarmee je inkomen verdient.

Je bent niet de enige!

Leer jezelf kennen en volg je hart.

 

Deze nieuwe economie heeft mensen nodig die een voorbeeld kunnen zijn om te laten zien dat het kán, werken met de talenten die je hebt. En weet je, jij kunt ook zo’n leider zijn; iemand die zijn/haar hart volgt, weet wat ie te bieden heeft en dit inzet om de wereld te verbeteren.  Niet “het gat in de markt vindt’ maar “het gat in de maatschappij”.

Maar, het vraagt om een bewuste keuze en het vraagt om een aantal beslissingen in hoe jij zoekt naar werk en hoe jij denkt over ondernemerschap

Ondernemende houding

Een ondernemende houding is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt hebben in je zoektocht naar werk.

Ondernemen betekent eigenlijk niets anders dan: doen wat je graag zou willen doen (en daar je geld mee verdienen).

Dus het betekent dat je zélf de touwtjes in handen neemt en aan de slag gaat om datgene te realiseren wat jij graag zou willen. En als je zelf die touwtjes in handen neemt en uitgaat van je innerlijke kracht, dan is de stap naar zelfstandig ondernemerschap erg klein.

Als je ontdekt wat  jouw verlangen is kan je met behulp van je kennis, je ervaring en je talent  een aanbod formuleren waarmee je iemand kunt helpen. Een aanbod waarvan je weet dat je een probleem oplost (en als je daar dan een tarief aankoppelt, dan ben je ondernemer. Zo simpel is het).

Door zo’n ondernemende houding zorg je voor een nieuwe toekomst in je werk (en daarbij in je financiën).  En dat is niet omdat je jezelf zo goed mogelijk kan verkopen of dat je het zo goed doet op social media of omdat je leert hoe je een groot netwerk krijgt…

Je krijgt resultaat omdat je je beslissingen gaat nemen vanuit je innerlijke kracht.

Die mentale shift van ‘zoeken naar vacatures’ naar ‘zelf je aanbod aanbieden’ kan iedereen maken.

En geloof me, met een ondernemende houding zal je merken dat er anders op je gereageerd wordt. Je zult je zwakke positie van nu transformeren naar een veel krachtigere positie waarin jij meer bepaalt hoe jij het wilt hebben.

Laat ik je vandaag alvast wat op weg helpen:

  • Vraag je vandaag eens af wat zou jij ontzettend graag willen doen.
  • Wat zijn jouw verlangens op het gebied van werk?
  • Waar zou je je inkomen mee willen verdienen?
  • Wie zou je willen helpen en waarmee?

Onderzoek al je verlangens in werk en schrijf dat voor jezelf op.

Het belangrijkste bij het beantwoorden van deze vraag is dat je jezelf serieus neemt. Dat je, al is het alleen maar voor vandaag, jezelf de toestemming geeft om te voelen wat je verlangen is en daar in te geloven. Al is het maar even een vlammetje wat opflikkert.

 

Intuïtie

Mijn ervaring is dat iedereen, diep van binnen, eigenlijk wel weet waarvan hij of zij gelukkig wordt.

Alleen, we zijn het niet gewend te luisteren naar onze intuïtie. We hebben het niet geleerd, op school of thuis, integendeel zelfs, we hebben geleerd ons aan te passen. (lees mijn blog hhoe je kunt vertrouwen op je intuïtie bij het ondernemen.)

Het kan dus zijn dat je nog niet zo’n goed contact hebt met je intuïtie. Dat je gewoon nog niet goed kan voelen welke kant je op wilt.

En dat is helemaal niet erg. Door dit artikel te lezen en er de komende week eens over na te denken heb je al een eerste stap gezet naar een leven waarin je je inkomen verdient met het werk dat bij je past.

 

En nu jij!

Wat zijn jouw gedachten over – of ervaringen met deze nieuwe economie ? Laat een reactie achter onder aan deze pagina, of stuur me een mailtje. Ik hoor het graag van je! 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.