Selecteer een pagina
Ben je ontslagen omdat je functie werd geautomatiseerd? Namen de robots het over? Geen paniek. Het enige wat jij hoeft te doen is je angst om je eigen werk te creëren aan de kant te zetten. Voor de creatieve mens blijft er altijd werk. Om je te helpen geef ik je in dit artikel 10 nieuwe mogelijkheden die je vanuit je huis kunt starten. 

Onlangs zag ik de interessante documentaire over robotisering van Jelle Brandt Corstius. In de aflevering over “werk” reist hij naar China waar hij de gevolgen van deze robots in de industrie laat zien.

De industrie is misschien wel van oudsher de plek waar dit soort ontwikkelingen het verst zijn, maar dat wereldwijd een groot deel van ons huidige werk zal verdwijnen staat wel vast.

Als dit de toekomst is, welke rol zou jij dan nog kunnen spelen?

Laat ik je vertellen over één belangrijke kwaliteit van de mens, die ik een robot nog niet zo snel zie hebben.

Beroepen en functies verdwijnen aldoor.

Ik ben geboren in de jaren ’60 en kan me nog goed herinneren dat de melkboer, de bakker, de groenteboer, de schillenboer en de voddenman (met paard) bij ons aan de deur kwamen. Inmiddels is dat allemaal verdwenen, zelfs de SRV, de rijdende supermarkt, komt niet meer langs.

En zo kan iedereen wel beroepen opnoemen uit zijn/haar jeugd, die nu niet meer terug te vinden zijn. De komst van de telefoon, de komst van de auto, de komst van de computer, al deze technologische ontwikkelingen maken dat bepaalde werkzaamheden niet meer noodzakelijk zijn.

De laatste 20 jaar hebben we te maken met de digitalisering, die ervoor zorgt dat receptionistes, telefonistes, administratieve medewerkers, intake-medewerkers, service-medewerkers hun beroep niet meer kunnen uitoefenen, of in een hele andere vorm (bijvoorbeeld call-centers).

En misschien is jouw baan ook wel verdwenen door automatisering. Misschien werkte je in een magazijn waar nu inmiddels de robotarmen de goederen uit de schappen halen, misschien werkte je in een fabriek, waar niemand meer aan de lopende band staat omdat de robot het werk doet of werkte je aan een servicebalie bij de bank, waar inmiddels ook geen werk meer voor is omdat alles is verplaatst naar callcenters (waar een deel van het proces ook al geautomatiseerd is).

Toen ik die documentaire aan het bekijken was vond ik dat best wel beangstigend. Want waar blijft de mens in dit plaatje?

Maar, geen paniek….. gelukkig beschikt de mens over een aantal kwaliteiten die ons nog uniek maken!

Waarin kunnen wij ons onderscheiden van de robot?

Omslag in denken.

Allereerst is het hard nodig dat we anders gaan denken over werk. Dat we niet meer uitgaan van de beschikbare banen, functies of de bestaande beroepen.

Wat nodig is, is dat we uitgaan van “Werk”.

Functies, banen, beroepen zorgen ervoor dat we inflexibel zijn, dat we niet meer verder kijken dan ons neus lang is (en de nieuwe ontwikkelingen niet meer zien aankomen)

Het is goed mogelijk dat jouw werk ooit overgenomen gaat worden door een robot, hoewel we ons dat op dit moment misschien niet eens kunnen voorstellen (er zijn bijvoorbeeld al jaren experimenten met therapie door robots), wat je nu al wel kunt zien is dat veel werk een ander jasje krijgt door de digitalisering. Bijvoorbeeld een online intake, in plaats van een gesprek met een medewerker (op allerlei gebied), een online servicedesk, het afstempelen van boeken in de bibliotheek, zelfscankassa’s etc.

Denkt dus niet te snel dat het jou niet zal overkomen, maar wees vooral alert op de ontwikkelingen.

Maar ja, als je niet meer kan uitgaan van de bestaande beroepen, waar moet je dan op sturen?

Zelfkennis.

Ik weet niet of een robot al kan reflecteren, maar een mens kan dat zeker. Nadenken over jezelf.

En dat is wat in de toekomst belangrijk wordt. Zelfkennis.

Dat betekent dat je weet:

Deze zelfkennis kan er toe leiden dat je niet meer naar baan zoekt, maar dat je het werk van binnen uit laat ontstaan door je intuïtie te volgen.

Ik noem dat creëren.

 

Met jouw zelfkennis en creativiteit (nog zo’n kwaliteit die robots niet bezitten, maar mensen wel) ben je in staat te voelen en ideeën te verzinnen over datgene wat je te bieden hebt. En dat te gaan uitvoeren.

Om je te helpen heb ik een aantal nieuwe mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Wat kenmerkend is voor deze mogelijkheden om inkomen te verdienen is dat het niet bij één werkgever is, maar uit gaat van zelfstandigheid en meerdere werkgevers/klanten. Dit soort “kleine zelfstandigen”, tussen aanhalingstekens want de omzetten kunnen soms groot zijn, zorgen voor een heel nieuw soort werkgelegenheid door ook weer andere “kleine zelfstandigen” in te schakelen, bijvoorbeeld voor website-beheer, vormgeving of het doen van een aantal klussen.

Nieuw online werk.

Het nieuwe werk wat ik hieronder noem (deze voorbeelden komen allemaal uit de praktijk) zijn vooral zelfstandige beroepen, waarin je een bepaalde specialiteit ziet die aangeboden wordt aan meerdere werkgevers. Dit is de toekomst van werk, zelfstandig professionals die voor werkgelegenheid zorgen door andere zelfstandig professionals in te huren.

 • Virtual Assistent (VA), een secretaresse die online beschikbaar is en bepaalde klussen uitwerkt voor meestal meerdere werkgevers
 • Webdesigner/webtechnologie/webredacteur, alles wat te maken heeft met de website
 • Social-Media voor bedrijven beheren
 • Ontwikkelaar van apps
 • Marketing voor Facebook/Linkedin/Twitter/Instagram/YouTube/ etc.
 • Videospecialist, die video’s maakt voor anderen of anderen leert hoe ze zich voor de camera kunnen gedragen
 • Blogger
 • You-Tuber/vlogger
 • Online coach/trainer op allerlei gebieden, vooral gezondheid, geluk, geld, voedsel.
 • Vormgever (digitaal)
 • Animaties maken
 • …………..

 

Dit zijn er 10… Welke nieuwe beroepen kun jij nog meer verzinnen? Laat een reactie achter onder aan deze pagina, of stuur me een mailtje. Ik hoor het graag van je! 

Tenslotte.

Tenslotte, de robotisering en automatisering is in volle gang en is niet te stoppen. Wees daar alert op, vooral als je al uit een situatie komt waarin je weg- geautomatiseerd bent. Gebruik je creativiteit  en flexibiliteit om je aan te passen aan de huidige tijd en onderzoek wat jouw talenten zijn. Vraag jezelf af wat jij te bieden hebt voor wie. Op die manier ben je in staat zélf je werk te creëren.

De documentaire over robotisering van Jelle Brandt Corstius is hier terug te kijken.

Lees ook dit leuke artikel over verdwenen beroepen. Klik hier.

 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.