Selecteer een pagina

Oudere werkzoekenden vragen mij vaak hoe ze in hemelsnaam nog aan het werk zouden kunnen komen…..Wil je mijn antwoord weten? Gewoon je eigen werk creëren zeg ik dan. Het is gemakkelijker dan je denkt! 

.

In de put?

Laatst had ik een klant aan de telefoon. Ze was na de zoveelste afwijzing zo diep in de put geraakt dat ze eigenlijk niet meer zag hoe ze nu in hemelsnaam aan een baan zou kunnen komen.

En dat is heel vervelend. Het is zo jammer als je de moed verliest en wilt stoppen met je plannen. (Althans, dat vind ik)

Er is namelijk een manier om wél je doelen te bereiken. En dat is weten en snappen hoe het creatieproces werkt. Hoe je van je wens werkelijkheid maakt.

Laat ik je hieronder meer vertellen.

Iedereen is in staat zijn/haar eigen werk te creëren.

Als je al honderd keer afgewezen bent en je eigenlijk niet meer weet hoe je nu ooit nog aan een baan moet komen, dan is mijn antwoord vaak: Waarom creëer je niet je eigen werk?

Door het heft in eigen hand te nemen gebeurt er iets in jezelf. Een verandering waardoor de dingen opeens wél mogelijk worden.

Dat is een eerste stap die je moet nemen. Een innerlijke beslissing door te zeggen: En nu ga ik het zelf doen!

Dat wil nog helemaal niet zeggen dat je een ondernemer moet worden…..Het gaat om die eerste beslissing, dat jij het stuur over je eigen richting in eigen handen neemt.

Daarna komt vanzelf het moment om je af te vragen hoe die richting er dan voor jou uitziet, welke kant jij graag op zou willen in je werk (en je leven, want dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden)

Het creatieproces

Verlangens kunnen werkelijkheid worden. Bijvoorbeeld ‘gemakkelijke’ verlangens als “Waar vind ik een nieuwe tandarts” of “Ik heb zin in erwtensoep vanavond”, dan merk je al… het gaat er gewoon om in actie te komen en op zoek te gaan naar die tandarts of de ingrediënten te kopen voor de soep. Simpel en dagelijks realiseren we veel verlangens.

Iets moeilijker wordt het als we “grotere” verlangens hebben, zoals “Ik wil leuk werk hebben”, “Ik wil een goed inkomen verdienen”,  “Ik zou graag de loterij willen winnen”,  “Ik zou wel willen werken als …..” . Dit zijn verlangens die lijken minder gemakkelijk gerealiseerd te kunnen worden. Dat komt omdat deze verlangens allemaal iets missen, en daar kom ik later op terug. (Hoewel, de loterij winnen…daar heb ik ook geen antwoord op).

Creëren

Het realiseren van verlangens heet “creëren”. Een idee werkelijkheid laten worden.

En om een wens werkelijkheid te laten worden moet je 5 stappen nemen. Of anders gezegd, het creatieproces kent 5 fasen die je allemaal moet doorlopen. Er is geen afsteekweggetje, zoals bij de IKEA. Sla je een stap over, dan zul je niet de resultaten krijgen die je graag wilt.

Zodra je weet wat die 5 fasen zijn zul je uitroepen “Is dat alles? Het lijkt me logisch…”

En dat is het ook. Het creatieproces voelt heel logisch aan. Daarom is het ook zo gemakkelijk te leren.

De kracht ligt in het kennen van de stappen de je moet nemen. Door van boven af te kunnen zien waar je zit in je proces. Door de theorie te begrijpen weet je hoe je het in de praktijk kunt doen.

Lees vooral verder en ik vertel je hoe die 5 stappen in elkaar steken.

De 5 stappen van het ceatieproces.

Opruimen

Voordat je kunt creëren moet je eerst ruimte maken. En dat doe je door op te ruimen.

Voor de meeste mensen een vreemd begin. Waarom zou je moeten beginnen met opruimen als je je wensen wilt realiseren? En inderdaad, we ruimen (te) weinig op. Vaak beginnen we al weer aan een nieuw project terwijl het oude nog niet afgerond is. En dat maakt dat we dagelijks veel ballast met ons meezeulen. Letterlijk, in paperassen, documenten, oude visitekaartjes, boeken die we toch niet meer gebruiken. En figuurlijk in dingetjes die niet afgerond zijn, zoals een ruzie, meningsverschil, vervelende opmerkingen, nare situaties, schuldgevoel, schaamte, etc.

En al deze niet-opgeruimde zaken vragen elk moment van de dag, vaak onbewust,  energie van je.

Energie die je beter kunt steken in het realiseren van je wens!

Onderzoek maar eens bij jezelf hoe vaak jij denkt aan iets wat niet echt opgelost is………

Stap 1: Maak je wens glashelder

Als je hebt opgeruimd, op wat voor manier dan ook, ontstaat er vanzelf ruimte. Ruimte die je nu bewust kunt gaan vullen met de dingen die je wél wilt. (stel je grenzen!)

Je kunt nu beginnen met ‘creëren’ ……..

En dat begint met helder krijgen wat je nu precies wilt. Je doet het al automatisch bij de “gemakkelijke” wensen;

Ik zoek een tandarts – Wat voor een tandarts zoek je dan?

  • dicht in de buurt
  • aardig
  • goed met kinderen om kunnen gaan

Zo maak je vanzelf helder wat je wens is.

Bij de “moeilijkere” wensen, zoals “leuk werk”, “goed inkomen”, “gelukkiger zijn” is je wens niet duidelijk. Krijg eerst helder wat voor jou “leuk werk” betekent, of “een goed inkomen” of “gelukkiger zijn”. Welke voorwaarden zijn daar voor jou aan verbonden?En hoe specifieker jij bent, hoe gemakkelijker het voor je wordt om deze wens werkelijkheid te laten worden.

Dus, pak je pen en schrijf eens helemaal op, zo ideaal mogelijk, hoe jij wilt dat je werk eruit ziet. Probeer het niet alleen een rationele kwestie te laten zijn, maar probeer het ook te voelen. Signaleer bij jezelf waar je blij van wordt bij het schrijven.

Stap 2: Ontmoet je Wens-Blokkers

Deze stap volgt automatisch op de vorige stap. Want zodra jij aan je wensen denkt, komen er meteen ook stemmetjes bij je op die je vertellen dat dit niet kan, omdat…… En dit maakt de wens “moeilijker”. Bij de zoektocht naar een tandarts zul je niet zoveel stemmetjes horen (tenzij je misschien bang bent voor de tandarts), bij een wens die dichter bij ons hart ligt, zoals leuk werk waarin je je talenten kwijt kan, zijn de stemmetjes talrijk.

Als je het creatieproces niet kent, is dit een moment waarop je afhaakt.

Leer je Wens-Blokkers kennen en leer hoe je daarmee om kunt gaan. In dit gratis e-boek over Wens-Blokkers geef ik je een aantal tips hiervoor. 

Stap 3: Veranker je doelen

Als je een Wens-Blokker hebt getackeld ontstaat er een gevoel van euforie. Het bevrijdende gevoel dat je weer verder kunt!

Je wilt meteen in actie komen.

Toch is er nog een belangrijke tussenstap: Namelijk, het vaststellen van je doelen en deze verankeren.

Waarom?

Helaas zal dit gevoel van euforie niet dagen of weken aanhouden. Er is altijd een moment dat je weer terug op aarde valt, zullen we maar zeggen. En het verankeren van je doelen helpt je om te blijven weten wat je aan het doen bent en waarvoor.

Een van de ankers is het aanleren van dagelijkse routines die je ondersteunen om je doel(en) te bereiken. Bijvoorbeeld een dagboek bijhouden waarin je beschrijft wat je tegenhoudt. Wil je meer weten over dagelijkse routines? Lees dan deze blog.

Stap 4: commitment

En dan komt de grote dag dat je besluit met je wens aan de slag te gaan! TADA trompetten schallen en jij loopt blij door het leven. Je voelt je geweldig.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je ook daadwerkelijk actie neemt (en blijft doorgaan)?

Door het maken van een, liefst publiek, commitment. Laat je volgers maar weten dat jij dat boek wilt schrijven. Laat maar zien dat jij eind van de week je blog afhebt. Of, als je dat nog te spannend is, maar een commitment in kleinere kring, vertel het bijvoorbeeld aan je partner, je vriendin, je kinderen.

Een commitment en een planning helpt je om daadwerkelijk in actie te komen. Mensen geloven jou en zo ga je uiteindelijk ook in jezelf geloven.

Stap 5: Ontvangen

Dit is de laatste stap van het creatieproces en eerlijk gezegd wordt dit vaak vergeten. We zijn immers niet zo gewend stil te staan bij hoe de dingen gegaan zijn.

Toch is ontvangen een waardevolle fase. Je sluit daarmee het project af en maakt daarmee vrijwel automatisch ruimte voor iets nieuws.

Open staan voor ontvangen maakt dat je ziet wát er gedurende het project naar je toekomt. Misschien een contact wat je verder bracht, misschien de energie om die blog te schrijven, misschien een onverwachte klant. Het kan van alles zijn, niet alleen aan het eind , maar ook gedurende het proces.

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.