Selecteer een pagina
Onlangs ontmoette ik  Leo van den Berg ,  bedenker van het Curriculum Imaginaire. Niet alleen door het prachtige Franse woord (waar zien we dat nog), maar ook door de vernieuwende gedachte erachter werd mijn aandacht getrokken. Ik heb Leo bereid gevonden een aantal vragen te beantwoorden over het Curriculum Imaginaire (CI) voor deze blog, en te vertellen hoe je er zelf één kunt maken. Zoals hij in de laatste alinea aangeeft, is een CI één van de middelen die je kunt gebruiken om onderscheidend bezig te zijn. Ik wil daarbij aanvullen dat het, evenals een moodboard, of het schrijven van een ideaal levensontwerp, je aanzet tot het nadenken over wat je wilt in de toekomst. Ik wens jullie veel inspiratie hiermee.

Een Curriculum Imaginaire, wat is dat?

Om een curriculum imaginaire te kunnen beschrijven is het interessant om in een hoofdlijn aan te geven wat het verschil is tussen een Curriculum Imaginaire en een Curriculum Vitae, de traditionele manier om jezelf te presenteren bij werkgevers.

Met een CV laat je zien wat je tot nu toe hebt gedaan, de functies die je hebt bekleed en waar je ervaring mee hebt.  Helaas komt het beeld wat jij werkelijk te bieden hebt maar summier naar voren. Vaker is een CV een droge opsomming van feiten en zegt het niets over wat jou werkelijk drijft.

Het is belangrijk om vooruit te kijken, bijvoorbeeld door het schrijven van een Curriulum Imaginaire, een document waaruit blijkt wat jij met je toekomst wilt doen en welke competenties je daarbij wilt inzetten. En niet onbelangrijk, je kunt een CI gebruiken in combinatie met een CV.

Welke onderdelen komen daar in naar voren?

Steeds meer werkgevers zijn op zoek naar mensen die weten wat ze willen. Op zoek naar mensen die een toekomstvisie hebben. Mensen die weten in welke omgeving en voor welke organisatie ze willen werken, en hoe ze denken een bijdrage aan  deze organisatie te kunnen leveren Het is een beschrijving van jouw missie met betrekking tot werk.

Hoe ben je zo op het idee gekomen?

Ik ben op het idee gekomen van het schrijven van een Curriculum Imaginaire door goed te luisteren naar interviewers tijdens sollicitatiegesprekken.

Het bleek in die gesprekken vaker te gaan over welke bijdrage ik dacht te leveren aan een bedrijf waar ik solliciteerde op een bepaalde functie. Het CV kwam uiteraard ook ter sprake in die gesprekken, maar dat was vooral nalopen en toelichten van opgedane ervaringen en opleidingen. Maar vooral was men geïnteresseerd in mijn visie voor de toekomst, hoe ik bepaalde geschetste problemen zou aanpakken, op welke wijze ik hun HR beleid zou toepassen en wat mijn ambities voor de toekomst waren.

Dat kun je uiteraard mondeling goed aangeven, maar beter leek het mij om dat toch eens op papier te zetten. Niet alleen voor een potentiële werkgever, maar ook zeker voor mijzelf. Tijdens het schrijven van een CI is het veel gemakkelijker om eens goed na te denken over wat je eigenlijk wilt, maar ook wat je niet wilt. En als je beschikt over een CI en deze gebruikt in combinatie met een CV ziet een werkgever niet alleen je opgedane ervaring maar ook waar je naar toe wilt.

Wat is de kracht van een Curriculum Imaginaire?

Een Curriculum Imaginaire is een document waarin jij jouw visie op werk en jouw ideeën over jouw volgende stappen in je carrière uiteenzet. Een document waaruit blijkt wat jij met jouw toekomst wilt en welke talenten jij wilt in zetten. En zo kun jij jouw doelstelling helder profileren. En vergroot je de kans om te realiseren wat jij voor ogen hebt. Daarin schuilt de kracht van een CI.

Wanneer gebruik je een Curriculum Imaginaire?

Allereerst denk ik goed na of ik een CI meestuur of niet, is het zinvol gezien de functie waar je op solliciteert en probeer daarnaast zoveel mogelijk informatie te verkrijgen van een potentiele werkgever. Haal informatie naar je toe via een bedrijfswebsite, kijk of er connecties zijn die je meer kunnen vertellen over de functie in dat bedrijf of die instelling en probeer zoveel mogelijk te achterhalen over de missie en visie van het bedrijf waar je wilt solliciteren. Daarmee krijg je (mogelijk) inzicht in de zin van het wel of niet meesturen van een CI.

Mijn eigen ervaringen zijn nogal divers, er kwamen reacties die aangaven dat ze het interessant vonden, reacties dat het vernieuwend was en reacties die spraken over een uniek document. Maar ook kwamen er berichten die aangaven dat men het eigenlijk een soort van eisenpakket vond. Een eisenpakket met betrekking tot de (mogelijke) toekomstige werkomgeving, het soort collega’s en zelfs vond  iemand dat er een soort van verkapte salariseis in verscholen lag. Ik wijt dit aan de onbekendheid van sommige recruiters en Human Resource functionarissen met  het fenomeen “onderscheidend” solliciteren.  Zij zelf zitten vast aan “oude” methoden en procedures en hebben zich niet verdiept in de ontwikkelingen die gaande zijn op de arbeidsmarkt.

Wat komt er in een Curriculum Imaginaire?

Maak een lijstje van je kwaliteiten en competenties, vraag je af welke kwaliteiten je in wilt zetten in het werk dat je doet. Beschrijf jouw missie met betrekking tot werk. Zet eens op papier wat werk voor je betekent, is het een manier om jezelf te ontwikkelen? Welke rol wil je vervullen en welke bijdrage wil je leveren? Wat is jouw favoriete kennis- en vakgebied? En jouw favoriete werkveld? En voor wat voor organisatie zou je willen werken? Een drietal korte voorbeelden uit mijn CI: CI van Leo van den Berg

“Ik wil mensen en organisaties ondersteunen om de strategische doelstellingen te realiseren op een People-management gebaseerde wijze met ruimte voor inbreng van alle betrokkenen. Ik wil hierin functioneren als luisterend oor, als begeleider in bedrijfsprocessen en als motiverende factor voor alle medewerkers”.

“Mijn ideale werkomgeving is een omgeving waar mensen met respect samenwerken aan een van tevoren vastgesteld doel. Een haalbaar doel dat rekening houdt met de competenties van de betrokkenen. Een aanpak waar rekening wordt gehouden met de inbreng van alle medewerkers en waar zowel jongere als oudere medewerkers de kans krijgen om op hun wijze een bijdrage te leveren aan het uiteindelijke doel”.

“De organisatie waar ik een bijdrage aan zou willen leveren c.q. voor zou willen werken is een open organisatie met een vlakke hiërarchie. Met korte verbindingen en resultaatgerichte instelling”.

Onderstaand even wat korte stappen die te zetten zijn:

N
Maak een kort CI op van maximum 2 bladzijden. Indien je niet alles op 2 bladzijden krijgt, probeer dan een selectie te maken van hetgeen jij het belangrijkst vindt.
N
Zorg dat je CI volledig is. Neem zeker volgende delen op, je kan er gerust nog andere zaken aan toevoegen.
N
Persoonsgegevens: Naam, woonplaats, telefoonnummer, e-mail, geboortedatum en plaats.
N
Persoonlijke doelstelling / missie: In welke kwaliteiten, talenten en competenties toonde je in het verleden je bekwaamheid?
N
Welke van jouw kwaliteiten, talenten en competenties wens je verder in te zetten in een volgende functie?
N
Functies die je voor ogen hebt: In welke functies denk je dit te kunnen realiseren? Noem er meerdere.
N
Wanneer zie je jezelf die functie vervullen? Opleidingen die je in de toekomst wenst te volgen en welke opleiding kan je gebruiken om jezelf te ontwikkelen voor die functie?

Kunnen mensen jou inschakelen als ze een CI willen maken?

Een CI is een manier om je doelstellingen voor de toekomst helder en duidelijk te formuleren.  En daarmee de kans te vergroten om te realiseren wat jij voor ogen hebt. Vaker is het lastig om in je eentje de juiste keuzes te maken tijdens het schrijven van een dergelijk document, weet je niet direct waar je competenties liggen en is een spiegel voorhouden door een ander een goede mogelijkheid om te komen tot een duidelijke formulering in een CI.

Ik heb inmiddels al ervaring kunnen opbouwen in het schrijven van een CI voor anderen door te luisteren naar hun wensen, verwachtingen voor de toekomst en het toepassen van een tool ter vaststelling van hun competenties.

Juist het beschrijven van competenties is naast het aangeven van werkervaring niet onbelangrijk. Naast dat anderen kunnen ontdekken waar hun missie nou eigenlijk uit bestaat is het voor ondergetekende ook een ontdekken van nieuwe richtingen. Als ik mijn kwaliteiten kan inzetten voor anderen werkt dat als een dynamo, ik laad er mijn accu mee op. En dat is iets wat ik natuurlijk graag doe. Geïnteresseerden kunnen contact met me opnemen via mijn Linkedinprofiel

Is  het schrijven van een CI nou de beste of enige manier om onderscheidend bezig te zijn?

Ik denk van niet, het  op zoek gaan naar manieren om op te vallen tussen de honderden brieven en mailberichten vereist dat je steeds nieuwsgierig bent naar vernieuwende wegen in je zoektocht naar een baan.

Ik heb in de afgelopen jaren vele wegen bewandelt om op te vallen, denk aan een Elevator Pitch, een Prezi-presentatie, een websitepresentatie en diverse infographics. En natuurlijk een netwerk opbouwen in Nederland en eventueel daarbuiten. De tijd van het schrijven en versturen van brieven ligt echt achter ons, de meeste vacatures zijn al vervuld voordat ze naar buiten komen en juist iemand binnen een bedrijf ziet de functie eraan komen en kan je tippen of contact leggen. Daarnaast is het een kwestie van gunnen en dat gebeurt tussen mensen in je netwerk.

Ik dank Leo van den Berg hartelijk voor zijn bijdrage. Mochten je hierover vragen of opmerking hebben,  laat dan hieronder een reactie achter.

Welk goed, nieuw idee in je zoektocht naar werk zou jij graag onder de aandacht willen brengen?
Ik hoor graag van je,

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.