Selecteer een pagina

Inspiratiebrief 6: Over dankbaarheid

Beste lezer,

De thuisisolatie loopt min of meer aan zijn eind, we mogen weer van alles!

Hoewel ik daar zelf nog niet zo aan mee doe en voorzichtig blijf merk ik wel dat het me onrustig maakt. Het is een verwarrende tijd, veel vertrouwde routines staan op losse schroeven en dat roept allerlei vragen op. Hoelang moeten we rekening houden met het virus? Gaan we die 1,5mtr echt volhouden? Kunnen we eigenlijk wel op vakantie? Wíllen we nog wel? Moet ik mondkapjes maken of toch maar bestellen? 

(en intussen ontvlamt de wereld vanwege racisme)

Terug naar de basis

Op zo’n moment, wanneer het me allemaal teveel wordt en mijn hoofd omloopt, wordt het tijd om weer terug te gaan naar de basis.

Terug naar ‘mezelf’ met iets simpels;

Ik pak mijn dank-schriftje en schrijf op waarvoor ik dankbaar ben.

 

Dankbaarheid

Schrijven waarvoor ik dankbaar ben dwingt me meer in het hier en nu. Het opent mijn ogen voor die “kleine”, alledaagse dingen, die ik zo vaak over het hoofd zie omdat ik met andere zaken bezig ben.

En omdat ik mijn aandacht verleg naar die “kleine” wondertjes is er even geen ruimte voor de dingen waar ik me druk over maakt.

Het relativeert. Net zoiets als in het begin van deze Corona-crisis, toen de wereld in rep en roer was, maar de lente gewoon aanbrak en de bloesem gewoon ging bloeien en de vogels gewoon weer eieren gingen leggen.

Die wetenschap, dat wij mensen maar een klein radartje zijn in het grote geheel geeft mij vertrouwen en een soort overgave aan hoe de dingen gaan.

Dankbaarheid heeft iets religieus. En dat is niet zo vreemd, ik denk dat elke religie dankbaarheidsrituelen kent. Ik ben nog opgevoed met een dankgebed vóór het eten.  Als ik zo in mijn dank-schriftje aan het schrijven ben dan voel ik hoe dankbaarheid mij nederig maakt. Hoe ik even mijn hoofd buig voor het universum.

 

 

Dankbaar

Laat ik je een kijkje geven in mijn schriftje. Er zit geen systeem in, ik schrijf alles op wat er in mij op komt.

Ik ben dankbaar voor:

 

 • De mensen die zich nu inzetten om een protocol te maken voor de 1,5 meter samenleving, 
 • Voor de regen die nu valt
 • Voor de prachtige lente die we gehad hebben
 • Voor de jonge vogeltjes die zijn uitgevlogen, sowieso voor de vogels die elke dag weer opnieuw de dag beginnen met gefluit
 • Voor mijn partner die voor het gezinsinkomen zorgt
 • Voor een dak boven mijn hoofd
 • Voor het eten op mijn bord, wel 3 maaltijden per dag (Ik las gisteren een artikel over Oeganda, waar mensen hun werk zijn kwijt geraakt door de Coronacrisis en nu 1 maaltijd per dag hebben. Dan besef ik wel weer onze welvaart)
 • Voor onze stabiele regering, die ons nu door deze crisis heen loodst
 • Voor alle docenten die onze kinderen blijven lesgeven, online, in het klaslokaal, op 1,5mtr afstand (mijn zoon gaat nu naar school met een zeer ingenieus rooster. Onvoorstelbaar dat dit gepland kon worden)
 • Voor de prachtige wandeling die ik gisteren heb gemaakt
 • Voor mijn arts(en) die altijd het beste met mij voor hebben
 • Voor onze gezondheidszorg
 • Voor mijn gezondheid, voor mijn lijf die toch elke keer de kuur kan verwerken
 • Voor mijn brieflezers
 • Voor mijn vriendinnen, die aan me denken als ik een kuur heb gehad

Je ziet, het is niet zo moeilijk. Iedereen kan het.

NB: Mocht je er zelf mee aan de slag willen, het hoeft niet zo’n lange lijst te zijn zoals hierboven. Ook al kan je (slechts) één item verzinnen, door er mee bezig te zijn verandert ongemerkt je stemming. Ik word er in ieder geval vrolijker van 🙂

 

 

 

 

Top 12 spreuken over dankbaarheid - Hét zingevingsplatform met ...

Wees dankbaar,

Xx,

 

Willemijn Lau

 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.