Selecteer een pagina

De arbeidsmarkt, een markt in beweging….

De arbeidsmarkt is de afgelopen tijd behoorlijk veranderd. Nu is een arbeidsmarkt altijd in beweging, maar door de huidige financiële crisis lijkt het erop alsof bepaalde ontwikkelingen versneld zijn.

 

 Flexibilisering

Een trend die al langer gaande is,  is de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Vaste contracten worden niet zo snel meer gegeven. Organisaties zoeken naar allerlei vormen van flexibel werk.
Ook zie je dat onze persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker wordt, ook in werk. We willen graag werk dat ons boeit, we willen onze talenten inzetten en we willen invloed op het werk wat we doen. Een leven lang bij dezelfde baas, of hetzelfde werk doen, wordt niet meer zo aantrekkelijk gevonden.
En tenslotte, door de komst van internet, is veel werk veranderd of zelfs verdwenen. Er ontstaan andere manieren van werken, bijvoorbeeld thuis werken, en andere organisatievormen, zoals meerdere zzp’ers die aan een project werken.
Geschiedenis van werk
  • Eeuwenlang was het hebben van een sterk en gezond lichaam bepalend. Immers de landbouw, en de ambachten vereisten veel lichamelijk arbeid. Dit was het tijdperk van het “lichaam”
  • Met de opkomst van fabrieken, het industriële tijdperk, was uiteraard een gezond lichaam belangrijk, maar werd dekennis van machines gaandeweg ook belangrijk.
  • In het tijdperk van de informatie-technologie werden steeds meer processen geautomatiseerd, en kwam er nog meer nadruk op kennis. Het ging niet meer om een gezond en sterk lichaam, maar om de hoeveelheid kennis wat je hebt. “Kennis is macht”, hoe meer kennis je hebt, hoe hoger je op de ladder staat. Dit is het tijdperk van het “hoofd”.
  • We staan nog volop in het informatie-technologie tijdperk. En toch is er iets aan het veranderen. Door de opkomst van internet, en het laagdrempelige karakter daarvan, immers iedereen kan toegang hebben tot internet, heeft kennis een ander karakter gekregen. En door de opkomst van de sociale media wordt het gemakkelijker je met gelijkgestemden en geïnteresseerden te verbinden.
  • Waar we dus naar toegaan is het tijdperk van het creëren.  Het gaat nu veel meer om “Wat doe je met die kennis?”. In dit tijdperk ligt de nadruk op het gebruiken van intuïtie en het inzetten van je missie. Dit is het tijdperk van de “ziel”. Jezelf ontwikkelen en stappen durven te nemen om datgene te creëren wat in je hart leeft. En dat te doen met behulp van, of door samenwerking met anderen.
Als je de geschetste ontwikkelingen bekijkt, zul je merken dat de arbeidsmarkt veranderd is. Het kan zijn dat je naar een baan of contractvorm zoekt die gewoonweg niet meer bestaan.
Het gaat er steeds meer om dat je jouw eigen idee te gaat verwezenlijken. Dat je gaat laten zien waar jij voor staat, wat jouw deskundigheid is en welk probleem jij kan oplossen.
3 Vragen voor jouw stappenplan:
  1. Welke ontwikkelingen zie jij op de arbeidsmarkt?
  2. Zie je al voorbeelden om je heen van dit “Creatietijdperk” ?
  3. Wat is voor jou de reden om je eigen werk te willen creëren?

 

©: 2014 Lau Loopbaanadvies, All rights reserved.

 

TIP

 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.