Selecteer een pagina
Het moeilijkste deel van het realiseren van een idee, wens of beslissing is de laatste 10%. Op dat moment gaan onze gedachten alle kanten op, en net niet in de goede richting. Ons denken doet er van alles aan om ons te verleiden nog even door te gaan of zelfs iets totaal anders te gaan doen. Deze weerstand bevechten, daar gaat deze blog over.
Willemijn Lau - mentor voor creatief ondernemerschap - de laatste 10% van een project, beslissing of idee zijn vaak het moeilijkste. Hoe kom je daar doorheen?

De kunst van het creëren.

Hoe vaak wensen we niet dat onze verlangens (snel) uitkomen? Het liefst zou je vandaag nog je ideale werk, je nieuwe plan of dat leuke huis willen realiseren.

Het kan zijn dat je vindt dat je daar al best lang mee bezig bent. Maar, waar je op bedacht moet zijn is die laatste 10%……….

Want daardoor stagneren projecten, komen ideeën niet tot ontwikkeling of raak je zelf zodanig gefrustreerd dat je er maar helemaal mee stopt.

Laat ik het je uitleggen:

Die laatste 10%……..

Een aantal voorbeelden:

 1. Je wilt een nieuwsbrief schrijven. Je weet al precies wat je in die nieuwsbrief gaat zetten en het gaat best goed. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar op die verzendknop te drukken……..
 2. Je hebt een online cursus helemaal uitgewerkt. Je bent bijna klaar en eigenlijk hoef je alleen nog maar te publiceren, maar…….
 3. Je hebt een prachtige website laten ontwerpen. Alle teksten staan erop, je hebt foto’s laten maken en het ziet er prima uit. Je hoeft alleen nog maar de opdracht te geven de website online te zetten….En dat stel je uit…….

En zo zijn er nog honderden voorbeelden te verzinnen, we kennen het allemaal (schrijf jouw ervaring onderaan dit artikel, ik hoor het graag!)

die laatste 10%.....

Het denken gaat met je aan de haal.

We maken ons in de laatste 10% van alles wijs: We vinden dat het nog niet goed genoeg is, dat het nog niet af is, dat er nog iets veranderd moet worden etc.

Onze hersens maken overuren om allerlei redenen te verzinnen om maar niet af te ronden.

We zijn zó dichtbij de realisatie zijn van een project, een idee of beslissing, dat we allerlei redenen verzinnen waarom we niet door kunnen gaan. Waarom we die beslissing niet kunnen nemen, of waarom we niet de cursus kunnen lanceren of die nieuwsbrief verzenden.

Waarom we niet vooruit kunnen.

Vreemd, maar waar! (en weet dat je niet de enige bent…..)

Zonder dat je er erg in hebt zit je in de weerstand. Je vind dat het perfect moet zijn. Of, je voelt opeens angst, bijvoorbeeld dat je geen support hebt, of dat je het nooit eerder gedaan hebt en je niemand kent die zoiets gedaan heeft, of misschien maak je wel een hele grote fout. Dus waarom zou jij het kunnen?

Je voelt je onzeker en maakt jezelf wijs dat je niet weet wat je moet doen, wat de volgende stap is of hoe je deze beslissing moet nemen.

 

Afleiding.

Het denken gaat met je aan de haal en dat veroorzaakt innerlijke onrust.

Dat voelt vervelend en maakt dat je afleiding zoekt, zoals:

 • je gaat opeens wat anders doen
 • je duikt onder in series, films of televisieprogramma’s
 • je snoept veel meer dan je gewend bent
 • je besluit dat je “alles even moet laat bezinken”
 • je begint aan een cursus omdat je dat nu echt eerst moet doen
 • je blijft langer in je bed liggen en besluit tot een rustdag
 • je gaat eindeloos koffie drinken bij je vriendinnen
 • …… (wat zijn jouw afleidingsmanoeuvres?)

Intuïtie.

En dit gebeurt ontzettend vaak als je van je wens werkelijkheid wil maken.

Als je een sprong maakt in je ontwikkeling, als je samen gaat werken, een nieuwe cursus lanceert, een nieuw idee wilt introduceren, een nieuwsbrief verzendt, een website laat bouwen. Kortom, op wat voor een manier ook, er is altijd een moment dat er opeens nog iets extra’s bij moet.

Je zou het koudwatervrees kunnen noemen, maar het is niet alleen als je iets voor de eerste keer onderneemt. Ook ervaren ondernemers weten dat ze door deze laatste fase heen moeten. De laatste 10% blijft altijd lastig en vraagt om doorzettingsvermogen.

Dus wees er alert op als je jezelf weer eens verliest in een tv-serie of zak drop.

Als je op dit punt komt

Vertrouw dan op je intuïtie!!

Het is jouw tijd.

Weet je, die zenuwen, die horen erbij.

Het is juist een teken dat het nu jouw tijd is. Dat het tijd is om ook die laatste stap te nemen en jouw wens te realiseren.

Hoe spannend het ook is of lijkt.

En dat is wat ik jou ook gun. Dat je vooruit komt en de dingen realiseert die je van plan bent. Want hier blijven zitten en excuses blijven maken waarom jij niet vooruit komt brengt je nergens.
Welke trucjes verzint jouw denken bij die laatste 10% en wat zijn jouw afleidingsmanoeuvres? ? Laat het hieronder weten, ik hoor het graag.

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.