Selecteer een pagina

Inspiratiebrief 5; Evenwichtkunstenaars

Beste lezer,

Onlangs kreeg ik een filmpje toegestuurd door mijn vriendin.

Mijn vriendin is eveneens ongeneeslijk ziek en in dat filmpje werd zij geïnterviewd over het boek dat zij geschreven heeft: “Evenwichtkunstenaars” met de ondertitel: “Over leven met ongeneeslijke kanker”.

Vandaag wil ik dit boek onder de aandacht brengen. En ook een beetje mijn vriendin, want zij is voor mij een inspirerend persoon 🙂

Boek Evenwichtskunstenaars

Een aantal jaar geleden (2016) is Margot (psycholoog en onderzoeker) begonnen met het interviewen van mensen die, net as zijzelf, al langere tijd leefden met ongeneeslijke kanker.  Ze heeft twaalf mensen geïnterviewd en is zelf geïnterviewd door vriendin en mede-auteur Heleen van Deur.

Margot heeft haar lotgenoten vooral naar de mentale aanpassingen gevraagd die deze ziekte voortdurend van hen vergt. Hoe vang je het verlies op van je lichamelijke gezondheid en vitaliteit, je werk, je toekomstplannen, je betekenis voor de samenleving? Maar ook, hoe herneem je je in de loop der tijd, welke nieuwe dingen ga je ondernemen, wat veranderd er bij jezelf, in je relaties met anderen? En wat kunnen andere mensen van kankerpatiënten leren?

De interviews zijn opgeknipt in deze verschillende thema’s, zodat je per thema de verschillende antwoorden leest. Er is ook een tweede gedeelte in dit boek waar vier professionals reflecteren op dit “leven in reservetijd”.

Met dit boek wil Margot mensen met ongeneeslijke kanker, hun naasten en professioneel betrokkenen inspireren aandacht te schenken aan het weer oppakken van het leven. Tevens wil ze met dit verkennende onderzoek aandacht vragen voor de nieuwe ontwikkelingen bij ongeneeslijke kanker en een aanzet geven tot een passender zorg. 

Boek Evenwichtkunstenaars

Mentaal herstel

Het boek was enerzijds een steun voor mij, het was troostend om verhalen te lezen van mensen die in dezelfde situatie als ik zaten, anderzijds ook wel een schok omdat ik nog aan het begin van dit proces sta en de verhalen van mensen waren die al duidelijk een aantal klappen te verwerken hadden gekregen. Het maakte de ernst en onafwendbaarheid van deze ziekte weer een stuk duidelijker.

De term evenwichtkunstenaars vind ik treffend gekozen. Omdat je langer blijft leven dan gedacht, met een behoorlijke kwaliteit van leven, komt er meer ruimte om je leven weer op te pakken. De ziekte verdwijnt echter nooit uit het zicht en laat altijd wel weer van zich horen hetgeen je flink uit je evenwicht kan brengen. Een Evenwichtskunstenaar probeert hierin balans te vinden.

Het mooist om te lezen vond ik de verhalen over het mentale herstel. Dat wil zeggen dat, na de diagnose en de eerste kuren er na een tijdje, als blijkt dat men langer blijft leven, een herstelperiode intreedt. Het mentale herstelproces is het geheel van initiatieven en activiteiten die ondernomen worden om mentaal te herstellen van de negatieve gevolgen van de ziekte.

Let wel, het gaat niet om het genezen zoals gezonde mensen dat kennen bij het herstellen van een ziekte, maar het herstellen van de “klap” die de diagnose geeft. Een voorzichtig opleven en het besef dat er wellicht nog iets van een toekomst is, meer dan in eerste instantie gedacht is.  Er komt ruimte voor andere dingen dan alleen met de ziekte bezig zijn. Zoals bijvoorbeeld een hobby die (weer) opgepakt wordt, nieuwe activiteiten die ondernomen worden of  soms gewoon het mentale besluit “er iets van te maken”.

Dit is levenskracht.

Evenwichtskunstenaar

Zoals ik al schreef herken ik veel in het boek. Toen de kuren aansloegen, mijn energie weer terugkwam en er weer zicht kwam op een wat langer leven diende zich ook bij mij de vraag aan “Wat geeft mijn leven (nog) zin?”. Het liefst had ik mijn oude werk weer opgepakt (hetgeen ik ook heb geprobeerd) tot ik besefte dat ik niet meer ben wie ik voorheen was.

Nu vind ik veel voldoening in het schrijven, voor mij is dat mijn mentale herstelproces.

Leven met een onvoorspelbare ziekte is iets wat ik gaandeweg leer. Langzamerhand word ik een echte Evenwichtskunstenaar 🙂

Interview

 

 Doe wat je hart je ingeeft.

Xx,

 

Willemijn Lau

 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.