Selecteer een pagina

Netwerken?

Netwerken, niemand kan zonder! Of je nu werkzoekend bent of ondernemer, vroeg of laat zul je gebruik moeten maken van je netwerk. Maar, hoe doe je dat nu? Goed netwerken? Valt dat te leren?
animatie over netwerken
Klik op het plaatje om de animatie te bekijken.

Van alle tijden

Netwerken zijn van alle tijden. Ook wel “de vitamine R” (de R van Relatie) of “kruiwagens” genoemd. Echter netwerken functioneren nu iets anders dan voorheen. Men rekent het zich niet meer zoals vroeger tot een plicht om een familielid of goede relatie te ‘bevoordelen’. Dat plichtsgevoel leeft evenmin in de huidige beroeps- en belangenverenigingen, sport- en hobbyclubs. Toch zijn het netwerken. En al heb je wanneer je eenmaal tot zo’n netwerk behoort, gemakkelijk toegang tot andere leden, als je iets van ze wilt zul je eraan moeten werken. Netwerken als werkwoord betekent aanpakken: niet alleen contacten leggen, maar ze vooral ook onderhouden.

Petri Dobbenberg

Onlangs heb ik geboeid geluisterd naar de presentatie van Petri Dobbenberg over “Netwerken, Stop met zoeken, word gevonden”. Deze presentatie kun je zelf ook beluisteren door op de link te klikken. Petri schetste allereerst een beeld van de ontwikkeling van de arbeidsmarkt en de verschillende tijdperken:
Geschiedenis van werk
  • Eeuwenlang was het hebben van een sterk en gezond lichaam bepalend. Immers de landbouw, en de ambachten vereisten veel lichamelijk arbeid. Dit is het tijdperk van het “lichaam”
  • Met de opkomst van fabrieken, het industriële tijdperk, was uiteraard een gezond lichaam belangrijk, maar werd de kennis van machines ook belangrijk.
  • In het tijdperk van de informatie-technologie werden steeds meer processen geautomatiseerd, en kwam er nog meer nadruk op kennis. Het ging niet meer om een gezond en sterk lichaam, maar om de hoeveelheid kennis wat je hebt. “Kennis is macht”, hoe meer kennis je hebt, hoe hoger je op de ladder staat. Dit is het tijdperk van het “hoofd”.
Ontwikkeling van werk
  • We staan nog volop in het informatie-technologie tijdperk. En toch is er iets aan het veranderen. Door de opkomst van internet, en het laagdrempelige karakter daarvan, immers iedereen kan toegang hebben tot internet, heeft kennis een ander karakter gekregen. En door de opkomst van de sociale media wordt het gemakkelijker je met gelijkgestemden en geïnteresseerden te verbinden.
  • Waar we dus naar toegaan is het tijdperk van het creëren.  Het gaat nu veel meer om “Wat doe je met die kennis?”. In dit tijdperk ligt de nadruk op het gebruiken van intuïtie en het inzetten van je missie. Dit is het tijdperk van de “ziel”. Van jezelf ontwikkelen en stappen durven te nemen om datgene te creëren wat in je hart leeft. En dat te doen met behulp van, of door samenwerking met anderen.

Netwerken wordt samenwerken

Als je de geschetste ontwikkelingen bekijkt, zie je dat “werk” voortdurend veranderd. Het gaat er om je netwerk te leren inzetten om jouw ideeën te gaan verwezenlijken.

Hoe kun jij nu beginnen met het netwerken?

Houd in gedachten dat je jouw idee gaat uitvoeren. Je gaat niet vragen; “Is het een goed idee?”, want dat is het gewoon, dat weet je. Je gaat op zoek naar mensen die jou verder kunnen helpen om dat idee te realiseren. En bedenk dat je dus ook kunt gaan samenwerken om (een deel) van dat idee te realiseren. Wees transparant, wees helder over wat je wilt.

Hoe ziet dat samenwerken eruit?

Dat kan natuurlijk vele vormen hebben. Je netwerkt met de vraag “Welk probleem kan ik oplossen?”. Door met elkaar om de tafel te gaan zitten. Welk probleem kunnen jullie samen oplossen? Welke kennis kunnen jullie delen? En dat kan tot verrassende antwoorden en samenwerkingen leiden. Misschien ga je het netwerken uiteindelijk wel als een avontuur zien. Want wat is er leuker dan mensen ontmoeten?
Hoe gebruik jij je netwerk?
Ik hoor graag van je,

Willemijn

Wat blokkeert jouw ondernemerschap?

Krijg grip op je blokkades, zodat je jouw wensen kunt realiseren. Download dit gratis E-book met daarin 7 blokkades die ik vaak tegenkom in mijn praktijk. En hoe je daar mee kunt leren omgaan.

Word lid van de Linkedingroep Creëer Je Eigen Werk

Zoek je verbinding met andere (vrouwelijke) ondernemers, die net als jij dolgraag hun talenten in willen zetten om de wereld leuker te maken? Doe dan mee met de Linkedingroep Creëer Je Eigen Werk.