Selecteer een pagina

Worstel je voortdurend met de balans tussen je werk- en privéleven? In deze nieuwste blog geef ik je een inkijkje in mijn leven. Met 5 strategieën voor minder stress en meer innerlijke rust.

 

Houd van je leven en houd van je werk.

Regelmatig wordt mij gevraagd hoe ik als zelfstandig ondernemer (ook nog thuis werkend), werk en privé in balans kan houden.

Allereerst, deze balans krijg je alleen voor elkaar als je van je werk houdt en van je privé-leven houdt. Dan komt de verhouding waarin je je het prettigst voelt min of meer vanzelf, zonder er al te veel over te hoeven nadenken.

Nu weet ik wel dat jij het graag specifieker wilt, een strategie wilt lezen…..De waarheid is dat mijn werk en privéleven niet zo heel erg strikt gescheiden zijn. Ik wissel tussen die twee, niet helemaal vlekkeloos, maar geen van beiden geeft mij stress.

Daar heb ik wel bewust aan gewerkt.

Soms zijn er van die momenten in het leven waarop je jezelf afvraagt of je wel het leven leidt dat je graag zou willen leiden. Vorig jaar kwam voor mij het moment om alles in mijn leven (en werk) te evalueren met de vraag: “Wil ik dit nog (doen)?”

Ik ga voor een prettig, comfortabel en stabiel leven. Waarbij de dingen vooral “gemakkelijk” moeten gaan, zonder veel gedoe of inspanning. Door daar bewust van te zijn zie ik hoeveel energie we verspillen door perfectionisme, emotionele spanningen, te veel willen geven, het goed willen doen etc.

Dus, mijn motto is; Minimum inspanning, maximum resultaat.

Deze balans was er niet zomaar. Ik heb mezelf een aantal strategieën eigen gemaakt om de onrust in mijn bestaan zoveel mogelijk te minderen. Want onrust vreet energie.

Laat ik een aantal van mijn strategieën met je delen:

Zorg voor een werkomgeving die helemaal bij je past.

Ik werk thuis en dat is de sleutel van een goede balans, voor mij. Thuis werken is voor mij echt heel belangrijk. Ik heb een eigen werkplek, ik hoef niet te reizen, sta niet in files en hoef niet in een omgeving te werken waarin ik niet pas. Kantoortuinen bijvoorbeeld, daar heb ik gewoon een hekel aan. En het belangrijkste van alles, ik voel de vrijheid om mijn eigen tijd en werk in te delen.

Het is vooral mijzelf in mijn kantoor en daar hou ik van, op deze manier.

Dus ik denk dat één van de geheimen is te zorgen voor een werkomgeving die bij je past. Dat is voor iedereen verschillend. Sommige zelfstandigen zouden gek worden van alleen maar thuis te zijn en willen juist op een plek werken waar ze anderen kunnen ontmoeten.

Hoe dan ook – vraag jezelf af hoe jij het liefst zou willen werken.

Als je in de omgeving werkt die bij je past, zul je merken dat je je minder ontevreden gaat voelen. Minder ontevreden over je klanten en ook minder ontevreden over je gezinsleden.

Leer uitbesteden.

Schakel anderen in om je doelen te bereiken en spaar je energie voor de dingen die je leuk vindt om te doen.

We kennen het allemaal. Je huis schoonmaken en de was doen, koken, zorgen voor je gezin…..Vrouwen voelen zich vaak verantwoordelijk hiervoor en meestal zijn het ingesleten patronen die je moet gaan herzien.

Als je boos het huishouden aan het doen bent, zorg dan dat je hulp inschakelt of bespreek het met je partner. Want jouw energie is eindig. En boosheid geeft geen klanten. Stress ontstaat omdat je dingen doet die je op dat moment niet wilt doen, omdat je wat anders van plan was.

Zit de stress juist in je werkleven? Ook daar kun je zaken uitbesteden. Ik maak al jaren gebruik van Hootsuite voor het plaatsen van berichten op social media. Een gemakkelijk planningsprogramma. Er is zoveel software om routine zaken te automatiseren. We leven in een robot-tijdperk, dus maak er gebruik van. (Wat dacht je van een robot om je gras te maaien?)

Denk je er over schoonmaakster, een assistent o.i.d. in te huren? Het hoeft niet alles of niets te zijn. Begin met een paar uurtjes per maand , met de dingen die je gewoon niet leuk vindt om te doen en werk dan gaandeweg naar meer uren toe.

Stel duidelijke grenzen en bescherm je energie.

Ik zeg het nog maar eens; kijk eens goed naar wat onrust veroorzaakt in je leven. Het kan zo’n impact hebben op je werk-privé balans.

Ik heb jaren geworsteld met mijn positie in het gezin en mijn verlangen om een eigen bedrijf te hebben. Want ik kwam uit een situatie waarin ik volledig voor het huishouden en de kinderen zorgde.  En omdat ik dus ook thuis werkte, was het voor mijn gezinsleden helemaal niet duidelijk dat ik thuis aan het werk was voor mijn bedrijf.

Dat was het eerste wat moest veranderen.

En wat vooral moest veranderen waren mijn eigen gedachten, omdat ik dacht dat ik het wel allemaal alleen zou kunnen.

Maar, nogmaals, als je merkt dat je boos de dingen doet (of je ontevreden voelt), zorg dan dat je iets veranderd.

Praktisch is het helemaal niet zo moeilijk, het is een kwestie van aangeven en dan regelen. Dat betekende dat mijn kinderen op vaste dagen naar de overblijf gingen en mijn partner heeft een aantal huishoudelijke taken op zich genomen. En zelf ging ik 1 keer per week buiten de deur werken, bij een flexwerkplek. Dat had helemaal niet zoveel voeten in de aarde.

En gaandeweg ben ik steeds meer gaan plannen. Ik werk van 8.00 – 12.00 uur. Strikt elke dag. En daar ben ik heel consequent in. Ik neem dan ook geen telefoontjes van familie of vrienden aan. Zij weten inmiddels dat ze me op dat tijdstip niet kunnen storen. Dat was een duidelijke grens die ik moest trekken.

Omdat mijn gezondheid belangrijk voor me is, doe ik elke middag iets aan sport.

De avond is niet zo strak georganiseerd. Soms tijd voor ontspanning, soms werk ik nog wat.

Sinds ik een duidelijk schema heb en mijn grenzen heb aangegeven, merk ik ook dat ook mijn inkomsten stijgen.

Bescherm je energie. Energie is eindig.

Andere energieslurpers kunnen zijn:

Familieleden of vriendschappen die jou onrust bezorgen. Waardoor je meer bezig bent met de onderlinge relaties dan met jezelf en je bedrijf.

Zaken die je van je doelen afhouden. Zaken die afleiden of die voortdurend aandacht vragen. Bedenk dat als je niet aan je doel kunt werken, niet kunt doen wat je eigenlijk zou willen doen, dit onbewust stress veroorzaakt. Je voelt je ontevreden, gefrustreerd of boos en dan voelt je leven uiteraard niet in balans.

Gesprekken die je uitstelt. Daar probeer ik zelf wel alert op te zijn en dat is een leerpunt voor me. Om sneller de zaken aan te pakken, voordat het echt grote problemen worden. En ook dat helpt om de stress laag te houden. Als ik een aantal keer denk aan een akkefietje dat niet echt is opgelost, dan onderneem ik actie. Want ook onbewust kan dat veel energie kosten.

Bescherm je energie.

Maak tijd voor werk en tijd voor privé.

Onvrede komt als je geen tijd vrijmaakt om de dingen te doen die je wilt doen.

Je KUNT NIET een onderneming laten groeien als je niet besloten hebt om er tijd aan te besteden. Ja, er is altijd wel een moment waarop je met één hand aan telefoneren bent en met de andere hand de was uit de machine aan het halen bent, maar eerlijk, geen tijd vrijmaken voor je werk is een recept voor burn-out en onvrede.

Je moet tijd vrijmaken en zorgen voor een specifieke plek om te werken.

Het maakt mij boos als ik mensen hoor zeggen “Dan sta je toch gewoon wat eerder op en doe je dan je werk”. Dat is zo een korte termijn oplossing. Je hebt een eindige hoeveelheid energie. Het is geen houdbare oplossing en echt – slaap is een kostbare zaak.

Nee, praat met je partner of wie dan ook en vind de middelen zodat jij kan werken. Dat komt niet alleen je eigen gezondheid ten goede, maar op de lange termijn ook die van je gezin.

Het zal het waard zijn.

Hoe krijg je nu een betere balans tussen je werk en privé-leven?

Schrijf alles op wat jou op dit moment druk oplevert, in je leven en in je werk.

Maak een plan

Je hoeft niet alles in één keer te doen.

Misschien kan je deze maand 1 of 2 zaken delegeren. Of een manier vinden om er gemakkelijker mee om te gaan, zodat het minder onrust in je leven geeft.

Als je dat eenmaal hebt gedaan, zul je merken dat je stressniveau daalt. En het plezier in je werk én in je leven zal toenemen.

Je houdt van je leven

Je houdt van je werk

Het is deel van wie jij bent.

Behoefte aan grip te krijgen op die onrust?

Ik begrijp je.

Stress ontstaat doordat je vaak niet weet wat je nu tegenhoudt. Zoals angst om in de schijnwerpers te staan, of moeite met het afmaken van je werk.

Ik heb een gratis e-book voor je met verschillende wens-blokkers en hoe je daar mee om kunt gaan. Zodat je verder kunt met je plannen.

Download het hier

Wat geeft jou veel onrust in je leven? En hoe zou je dit kunnen verminderen?

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.