Selecteer een pagina

De profielfoto.

Laten we het eens hebben over je profielfoto. De profielfoto is de allereerste indruk van jou, die je nalaat  op internet. Niet alleen in de sociale media, maar ook als iemand jouw naam intypt via een zoekmachine. Je hoeft maar je naam te Googlen en er verschijnt een hele serie foto’s. Gewoon op de eerste pagina.Beelden zijn indringender dan tekst. Automatisch zoeken onze ogen het beeld op een pagina. En dat is dan jouw profielfoto.

 

Er mensen die dit zo vervelend vinden dat ze een anonieme avatar nemen. Klopt, niemand ziet hoe jij er uit ziet. Eigenlijk is dit ‘not done’ op de sociale media. Doe je mee, dan ook met je foto! Het geeft een ongemakkelijk gevoel voor diegenen mét foto. Er is geen evenwicht; “Ik laat me zien, maar jij niet…”

“Ze moeten me maar nemen hoe ik ben”

Nu hoor ik ook wel eens “Ze moeten me maar nemen zoals ik ben”. Ja, daar zit iets in. Natuurlijk willen we allemaal gezien worden zoals we zijn. Maar is de wereld niet ook een beetje een theater? Een spel, waarbij we ons presenteren en ons van onze beste kant laten zien? En soms moet je het spel een beetje meespelen.

Linkedin

Linkedin, bijvoorbeeld, is een zakelijk netwerk. Dus plaats je daar een ‘zakelijke’ foto, óók als je werkzoekend bent. En met een zakelijke foto kun je best iets van jezelf laten zien. Het gaat er vooral om dat de foto helder is en dat je duidelijk te herkennen bent. En waarbij anderen zich uitgenodigd voelen om contact met jou te leggen.

Professional

Waarom profileer je jezelf niet meteen als professional?  Investeer in een paar goede foto’s bij een vakfotograaf,  daar heb je het meeste plezier van. Een vakfotograaf kan je de foto in de juiste grootte en juiste pixels aanleveren, waardoor je ze voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Lees hier meer over hoe je jezelf promoot op Linkedin.

Zelf doen

Wil je het toch zelf proberen? Ik heb vakfotograaf Ronald de Jong bereid gevonden een aantal tips te geven om een zelf een profielfoto te maken. “Echter”, zegt hij, “voor een echt goede en mooie foto komt er vooral ervaring kijken en kennis van licht. Maar dat leer je niet door een paar tips. Met deze tips heb je in ieder geval de basis te pakken. En als mensen er wat geld voor over hebben kunnen ze naar een professionele portretfotograaf gaan.”

Tips

  • zorg ervoor dat er, liefst natuurlijk, licht op je gezicht valt. Dus buiten of bij een raam. Het is de eenvoudigste manier om goed licht te hebben. En buiten ga je in de schaduw staan, niet in de zon. De zon geeft harde schaduwen wat niet zo mooi is.
  • kijk recht in de camera zodat mensen je ogen kunnen zien. Je ogen moeten in ieder geval scherp zijn.
  • je gezicht moet een flink deel van de foto vullen. Een profielfoto, zeker bij Twitter, is niet zo groot, dus als je jezelf helemaal op de foto zet ziet niemand wie je bent. Ik zou zeggen een stukje van je schouders en je hele hoofd.
  • let erop dat de achtergrond of je kleding niet teveel de aandacht afleiden van je gezicht. Houd het rustig.
Wat vind jij een goede profielfoto?
Ik hoor graag van je,

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.