Selecteer een pagina

Sociale media bestaan nog niet zo lang. Het zijn digitale netwerken. En er helemaal op ingericht het je gemakkelijk te maken om een netwerk online op te bouwen.

Al vanaf het moment dat je een account aanmaakt,  word je gevraagd je vrienden uit te nodigen. En met die paar vrienden begint je netwerk. Want die hebben ook weer vrienden.

Nu is het woord vriend natuurlijk niet wat we in het echte leven onder een vriend verstaan. Maar vriend betekent connectie. Elk sociale medium heeft hiervoor zijn eigen naam. Linkedin noemt het connectie, Facebook een vriend, Twitter een volger.

De computer maakt het gemakkelijk voor je. Op basis van je werkverleden stelt het programma jou nieuwe connecties voor. Of op basis van de plaats waar je woont, je opleiding, functies, het soort contacten wat je al hebt etc.

Een netwerk opbouwen is eigenlijk niet zo moeilijk. Veel lastiger is het om al die connecties te onderhouden (en dan ook nog over al die verschillende media), lees deze blog.

Wil je dat je digitale netwerk effectief voor je gaat werken, breng dan eerst je bestaande netwerk in kaart en ga dit ordenen. Laat ik me even beperken tot Linkedin.

Tips:

1. Als je actief bent op veel verschillende media is het handig om zoveel mogelijk je connecties te verzamelen op één medium. Ben je werkzoekend of zelfstandige, dan lopen persoonlijke en zakelijke contacten nogal door elkaar. Nodig je je familieleden uit op Linkedin? Of houd je ze op je privé Facebook?

2. Om je netwerk op te bouwen, begin met al jouw contacten (off-line) te inventariseren en nodig ze uit om te connecten op Linkedin (bijvoorbeeld). Kijk visitekaartjes na, je telefoon(boekje), netwerkgesprekken, etc.

3. Nodig je iemand uit om te linken, haal de standaardtekst weg uit je connectieverzoek en maak een persoonlijke tekst. Geef aan waarom die persoon als een connectie wilt. Er is altijd wel een reden.

4. Heeft iemand je contact geaccepteerd, stuur dan ook een berichtje waarin je die persoon bedankt voor het contact. En misschien heb je een zoekvraag waarbij die persoon kan helpen. Of kan jij iets voor die ander betekenen. Vertel iets over jezelf, start een gesprek, kijk of je elkaar een beetje kan leren kennen.

5. De mailwisseling komt meteen in je postvak van Linkedin terecht en worden ook gearchiveerd. Je kunt dus altijd jullie ‘gesprek’ terugvinden. In het betaalde systeem kun je ook met een soort je contacten kaartsysteem bijhouden.

 

Welk  systeem gebruik jij om je digitale contacten te ordenen?
Ik hoor graag van je,

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.

 

 

0 reacties