Selecteer een pagina
Regelmatig krijg ik de vraag hoe je nu je emotionele “rommel” zou kunnen opruimen. Daar zijn meerdere technieken voor, maar de Emotional Freedom Technique (EFT) is mijn favoriet. In deze blog vertel ik je er alles over en in de bijgaande video zie je hoe het moet.  

Emotionele ‘rommel’.

Ik herinner me nog goed dat ik na een aantal jaar enthousiast met mijn eigen bedrijf bezig te zijn geweest ik me begon af te vragen waarom mijn bedrijf niet het resultaat gaf wat ik graag zou willen, ondanks de vele uren die ik daar in gestoken had. 

Dat ben ik eens gaan onderzoeken. 

En dan blijkt dat het niet gaat om nóg harder werken en nóg meer uren in je bedrijf steken.

Nee, je doet het helemaal goed!

Het gaat er alleen om dat je gaat opruimen.

Niet alleen je spullen die je om je heen verzameld, maar vooral ook je emotionele rommel, anders gezegd, je gevoelens die je belemmeren te doen wat je graag zou willen doen.

EFT helpt je opruimen.

Uitstellen, terughouden, afleiden,

Toen ik in 2012 de beslissing nam om voor mezelf te beginnen, heeft het ongeveer 6 maanden geduurd eer mijn website online stond. Op zichzelf niet zo’n probleem, ware het niet dat ik alle aandacht naar mijn website bracht. Met het idee dat éérst mijn website goed moest zijn voordat ik de boer op kon gaan.

Het werkelijke probleem was, dat ik het gewoon spannend vond om mezelf te moeten promoten…….

En ik weet inmiddels dat ik niet de enige ben. Ik ontmoet zoveel vrouwen met geweldige ideeën die niet verder komen omdat ze niet durven. En dat is zó jammer……

Wanneer je merkt dat je

  • Voortdurend uitstelt om je website te lanceren
  • Meer aandacht hebt voor het ontwerp van je visitekaartjes dan het binnenhalen van klanten
  • Uren kunt besteden aan het maken van een online cursus
  • Naar netwerkbijeenkomsten gaat waar je niet over je dienstverlening vertelt
  • Een geweldig plan hebt en dat alleen maar mooier maakt zonder een stap te zetten
  • jezelf weer voor een nieuwe cursus inschrijft (terwijl je de vorige nog niet eens hebt geopend of afgemaakt)

 

Kortom, wanneer je merkt dat je je NIET focust op zaken die inkomen opleveren heb je iets op te ruimen.

Hoe ruim je innerlijke rommel op?

Er bestaan natuurlijk talloze technieken om met die innerlijke blokkades aan de gang te gaan. Je kunt denken aan affirmatie-techniek, schrijven, yoga of mediteren, emotioneel lichaamswerk, mindful analysis en nog veel meer (dit zijn de technieken waar ik zelf gebruik van maak).

Sinds vorig jaar gebruik ik echter voornamelijk de Emotional Freedom Technic, kortweg EFT. Deze methode ken ik nog niet zo lang, maar ik vind hem bijzonder efficiënt en vooral gemakkelijk overal te gebruiken.

 

Emotional Freedom Technique

EFT, ook wel bekend als “kloppen” of “tapping” onderbreekt het patroon van negatieve gedachten en emoties. Het is gemakkelijk, pijnloos en het werkt echt. 

Je klopt op verschillende punten op je gezicht terwijl je een zinnetje herhaalt. Klinkt misschien een beetje gek, maar gewoon proberen en dan zie je vanzelf hoe het werkt.

Bekijk de onderstaande video om te zien hoe het precies in zijn werk gaat. (Lees nog eerst even verder….)

Hoe begin je?

 

Voordat je begint pak je eerst pen en papier (of de computer) en schrijf je op wat je heel graag zou willen bereiken.

Bijvoorbeeld: “Ik wil een rendabel bedrijf met leuke klanten, waarmee ik een goed inkomen verdien”.

 

Je zult merken dat, zodra jij aan die wens denkt er direct ‘negatieve’ gedachten bij je naar boven komen. Schrijf al deze “stemmetjes” op, zoals: 

 

– het gaat me nooit lukken

– ik heb niet genoeg geld om te investeren

– niemand is op zoek naar mijn dienst

– ik heb niet de juiste opleiding

– ik ben niet in de wieg gelegd voor ondernemer

– mensen zullen teleurgesteld in me zijn

– wie zit er nu op me te wachten?

 

Als je al deze gedachten en gevoelens hebt opgeschreven kun je de video bekijken, waarin ik je laat zien hoe je door te kloppen op verschillende punten op je gezicht deze negatieve gedachten kunt ‘opruimen’

In deze video leg ik uit hoe EFT werkt.

 

 

 

 

De basis is: “ik ben helemaal goed zoals ik ben”

 

Met deze techniek benoem je alles wat je moeilijk vindt en sluit je af met een kort zinnetje waarin je jezelf helemaal waardeert en accepteert zoals je bent.

En dat is de basis van je leven.

Door dit regelmatig te doen en op deze manier je innerlijke ‘rommel’ op te ruimen wordt je basis steviger.  Je krijgt ongemerkt meer zelfvertrouwen.  En datgene wat je dwarszit (die angst en onzekerheid) krijgt minder macht over je. Waardoor je je niet meer laat tegenhouden.

Het gemakkelijke van deze techniek is dat je het overal kunt doen. Als je bijvoorbeeld moet spreken in het openbaar en je vindt dat moeilijk, kun je op het toilet nog even kloppen. Of als je in gezelschap bent en men maakt negatieve opmerkingen over je bedrijf of werkloosheid. Dan kun je je ook even terugtrekken en gaan kloppen. ( Het kan overal en ik zag laatst in een voetbalwedstrijd een speler de EFT-techniek gebruiken 🙂 )

Heb je EFT uitgeprobeerd of al eerder ervaring opgedaan met deze techniek? Heb je vragen over deze techniek? Laat een reactie achter onderaan deze pagina of stuur mij een mail.

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.