Selecteer een pagina

Hoelang denk jij er al over om ‘misschien eens voor jezelf te beginnen’? En wanneer denk je die stap te nemen? In dit artikel geef ik je 3 tips om je twijfel over ondernemerschap te overwinnen en te gaan doen wat in je hart leeft. Lees je mee?

 

Ondernemerschap is voor iedereen.

Bij sommige ondernemers lijkt het allemaal vanzelf te gaan, grote plannen en dan meteen succesvol aan de slag.

Dat geldt eigenlijk voor slechts een klein deel van de ondernemers. En zeker als jij, net als ik, een introvert karakter hebt, dan zijn je resultaten niet direct zichtbaar. We zetten liever schoorvoetend 2 stappen vooruit om vervolgens weer snel één stap terug te zetten.

En dat is heel normaal (voor ons soort mensen).

Maar dat betekent niet dat jij geen ondernemer kunt zijn!

Laat ik je wat uitleggen over ondernemerschap.

Ondernemerschap is voor iedereen weggelegd. Iedereen is in staat om geld te vragen voor zijn/haar diensten.

Het zijn vooral andere zaken die ons daarvan weerhouden, zoals onbekendheid en onwennigheid (heb jij op school geleerd te ondernemen?). En die veroorzaken twijfel en angst.

Hieronder geef ik je 3 tips hoe je deze twijfel overwint.

 

 

Tip 1: Verander je idee over ondernemerschap

We hebben vaak een verkeerd idee over ondernemers en ondernemerschap. Als ik google op het woord ondernemer, dan komt daar het stereotype uit van een man in pak. Dé succesvolle ondernemer. Handig met geld, handig in zaken. (Kijk maar eens via Google, een vrij eenvormig beeld). Trouwens, mijn stereotype beeld van een ondernemer is een dikke man met een sigaar. 🙂

En ik zal je vertellen; Dit is niet waar.

  • Je hoeft geen man te zijn
  • Je hoeft niet blank te zijn
  • Je hoeft geen pak te dragen

Wat voor een leeftijd, huidskleur of geslacht je ook hebt, ook jij bent in staat een ondernemer te zijn.

 

Zoveel mensen, ja ook vrouwen, hebben de stap genomen en zijn voor zichzelf begonnen. Oók mensen met een introvert karakter, ook mensen met een handicap, ook mensen zonder opleiding.

Om je beeld te veranderen over ondernemerschap kun je het volgende doen;

Kijk eens goed om je heen en noteer wie er allemaal ondernemer is in jouw omgeving. Schrijf daarbij ook op wat je opvalt bij die persoon of wat je bewondert aan hem/haar.

 

Tip 2: Onderzoek je twijfel

Neem de tijd om je twijfel te onderzoeken. Waar twijfel je precies over? We kennen allemaal twijfel, zoals ‘kan je er genoeg mee verdienen’, ‘is dit idee rendabel’, ‘kan ik het wel’, en ‘wat als het mislukt? ‘

Twijfel ontstaat uit angst, en dat is helemaal niet verkeerd. Angst behoedt ons voor ondoordachte acties of zaken die ons kunnen schaden.

Je kunt je wel afvragen of de angst die je nu voelt nog steeds een angst voor je moet zijn.

Veel twijfel ontstaat uit eerdere pijnlijke ervaringen uit het verleden. Zoals angst om te mislukken, angst om uitgelachen te worden, angst er niet meer bij te horen, angst om gek gevonden te worden enz, enz.

Daar kun je wat aan doen!

Je bent nu volwassen en kunt jezelf afvragen of je nog steeds bang moet zijn voor datgene wat je tegenhoudt: 

Heb je angst om te mislukken? Wat is daar zo erg aan….je kunt toch altijd weer opnieuw beginnen…

Angst om uitgelachen te worden? Pijnlijk, ja, maar niet meer onoverkomelijk. Gewoon terug lachen bijvoorbeeld.

Angst om gek gevonden te worden? Veel vernieuwingen zijn ooit begonnen als een gek idee waar niemand in geloofde. Het is nu jouw tijd.

 

 

Tip 3: Maak grootse plannen, begin klein.

Het allerbelangrijkste is te beginnen! Je kunt nog zoveel ideeën hebben, als je niet de eerste stap neemt dan kom je nergens.

Je hoeft niet meteen een heel investeringsplan te maken, je hoeft ook niet meteen te starten met 10 filialen of met een heel team om je heen.

Je kun beginnen met jouw expertise en jezelf eerst een tijdje laten inhuren voor een klus in je vakgebied. Of wellicht kun je jouw kennis en ervaring verwerken in een (online) cursus. Je hoeft niet meteen een hele produkten/dienstenlijst te hebben. Eén dienst/produkt is genoeg, dat geeft ook meteen een goede focus.

En je hoeft al helemaal niet alle schepen achter je te verbranden als je voor jezelf begint. Probeer het met een glijdende schaal, zodat je tijd en ruimte krijgt om aan je plannen te werken. Ga bijvoorbeeld een dag minder werken, zoek een part-time baan ipv full-time, ga met anderen praten over je plannen, enz. Er zijn genoeg mogelijkheden. 

En nu jij; wat zijn jouw twijfels over ondernemerschap en hoe ga je daarmee om? Laat een reactie achter. Ik hoor het graag.

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.