Selecteer een pagina

Twijfel jij wel eens over je onderneming?

Voel je jezelf erg onzeker of het je allemaal gaat lukken?

Dat doen we allemaal!

Laten we het daar eens over hebben.

Wanneer de zaken niet lopen zoals verwacht, hebben vrouwen (ik ook) vaak de neiging om het op zichzelf te betrekken, alsof het iets van doen heeft met hun vaardigheden. 

We verzinnen verhalen dat we niet goed genoeg zijn, dat we eigenlijk geen ondernemer zijn en dat we het maar moeten opgeven.

En dat is zo jammer, omdat ondernemerschap juist zo’n geweldige mogelijkheid is voor vrouwen. Het is een zo’n mooi instrument voor je om onafhankelijkheid, vrijheid en financiële zelfstandigheid voor jezelf te creëren – en je kunt niet de kleine, vervelende dingetjes in je onderneming je laten afhouden van je liefste wens.

Er is nog nooit eerder een beter moment in de geschiedenis geweest voor jou en mij om succesvol te zijn in het ondernemen.

Waarom jij niet?

Twijfel, angst, en je gevoel van onzekerheid over je kans op succes, het is volkomen normaal wat je voelt. We hebben het allemaal.

Waarschijnlijk denk je dat als je bedrijf groeit dat het dan voorbij is met deze gevoelens….

Eh…Nee.

De waarheid is, ik voel nog steeds twijfel en onzekerheid en ik ben al een aantal jaren bezig. Misschien niet elke seconde of elke dag, maar het is aanwezig, vooral op momenten dat ik iets nieuws wil lanceren.

En raad eens?

Ik spreek wel eens met andere succesvolle vrouwen en ook zij voelen nog steeds vaak de twijfel over veel dingen in hun bedrijf.

Hier is het goede nieuws….

Wat jij nu spannend vindt zal je morgen geen angst meer aanjagen.

Wat je nu misschien allemaal overkomt zal morgen gewoon ondernemen zijn.

Maar er is ook slecht nieuws…..

Het slechte nieuws is dat het nooit weg gaat. Hoe groot je bedrijf ook is, hoe lang je ook onderneemt, er is altijd wel iets wat je spannend vindt.

Maar, je kunt leren hoe je daar mee om moet gaan.

Het is volkomen normaal. Dat is mijn enige punt in dit artikel.

Je kunt nu stoppen met lezen. Die twijfel, onzekerheid of angst die jij nu voelt bij het ondernemen is volkomen normaal.

Mocht je toch wat meer willen weten over hoe je met die onzekerheid om kunt gaan, lees dan nog even verder.

Hou je wens voor ogen.

Creëren begint altijd met een wens.

Het is  echt belangrijk dat je weet wat jouw wens is. Niet alleen voor je bedrijf, maar vooral ook voor je leven; wat is jouw ideale leven? En hoe kan jouw bedrijf dit ideaal ondersteunen?

Als je niet helder hebt wat jouw wens is, en daarmee je doel, dan ontspoor je heel gemakkelijk. Door die kleine dingetjes.

Je bedrijf is een instrument om de dingen te doen die je graag wilt doen. Het is een instrument dat ervoor kan zorgen dat jij kunt leven op de manier die jij graag wilt.

Er zijn tegenwoordig geen regels meer over hoe jij moet leven of hoe je een bedrijf moet runnen. Je kunt inkomen genereren terwijl je een wereldreis maakt of een wereldbedrijf hebben in een dorpje ergens in een uithoek.

Kies de onderneming die past bij het leven dat jij graag wilt leiden. Het is allemaal mogelijk.

Stop met het maken van excuses over jouw mogelijkheid om succesvol te zijn.

Je bent niet te jong, te oud, te onervaren, te verlegen, te dom, te slap, te XYZ……

Maar, als je niet weet waar je het allemaal voor doet, is het heel moeilijk om telkens weer je twijfel opzij te schuiven. Ik weet inmiddels dat wat ik tegenkom aan twijfel en onzekerheid over het ondernemen iets is waar je mee kunt leren dealen. Het is er. En je kunt er mee omgaan.

Dus, bij deze, moedig ik je aan om echt tijd te besteden aan je wensen. Zodat je jouw bedrijf kunt gaan verbinden met deze wensen.

Vraag het aan jezelf:

Hoe wil je leven? Hoe ziet jouw ideale dag eruit? Wat komt er bij jou op het witte doek?

Als je dat helder krijgt, helpt het je absoluut met al die dagelijkse sores en onzekerheden die bij het ondernemen horen.

Realiseer je dat die kleine dingetjes die op je pad komen gewoon zijn wat ze zijn – kleine dingetjes.

Een negatief commentaar, een vervelende reactie of een slechte recensie, het zijn de dingen die gebeuren.

Echter, jouw droom heeft niet hetzelfde gewicht als de meningen van anderen.

Vraag jezelf:

Geef ik werkelijk mijn droom op omdat iemand mijn boek niet leuk vindt? Echt?

Geef ik werkelijk mijn onderneming op omdat ik een ontevreden klant had? Echt?

Geef ik deze persoon de macht om mijn droom op te geven? Echt?

Nee!

Ook ik heb, vooral in het begin, vaak gedacht om “er maar mee te stoppen en een baan te gaan zoeken”. Bij een negatief commentaar, bij uitschrijving van mijn nieuwsbrief, bij veeleisende klanten…..

Inmiddels denk ik dan: “Echt? Wil ik deze persoon de macht over mijn dromen geven en laten bepalen hoe ik wil leven? Nee. Dat gaat niet gebeuren.”

Onthoud: Creëren begint met een wens. En hou deze wens voor ogen. Telkens als je twijfelt en je onzeker voelt. En vraag jezelf of je jouw droom hierom wilt opgeven.

Business is business.

Sommige dingen zijn gewoon een “rite de passage” voor een ondernemer. Iedereen krijgt te maken met een ontevreden klant, een verzoek om teruggave, een vervelend commentaar of een klant die je grenzen overschrijdt.

Dit zijn normale dingen, waar we allemaal doorheen moeten in onze onderneming

Totaal normaal en onvermijdelijk

Het is echter zo jammer dat sommige vrouwen deze dingen groter maken dan dat ze in werkelijkheid zijn. En daardoor hun plezier in hun werk laten vergallen. Ze zien het als “negatieve signalen”, en menen dat ze dus niet in de wieg gelegd zijn om te ondernemen. Of om succesvol te zijn. Dat dit niet hun pad is.

Zie  deze situaties als gewone rituelen, waar elke ondernemer door heen gaat. Normaal en onvermijdelijk.

Normaal en gewoon te doen.

Wanneer je leert op deze manier jouw onzekerheden en twijfels te hanteren, zullen grotere zaken niet veel erger zijn.

Jij kunt ermee omgaan. Op elk niveau van je bedrijf.

Wil je weten wat de andere stappen van het creatieproces zijn?

Leer jezelf creëren met de gratis challenge Creëer Je Werk. Deze workshop helpt je om het creatieproces in specifieke en praktische stappen op te splitsen. Zodat je eindelijk echt resultaat boekt.

 

 

Ik hoop dat dit artikel je wat geruststelling geeft. Dat twijfel en onzekerheid over het ondernemen compleet normaal is en dat jij daar mee om kunt gaan. Jouw droom is immers veel groter dan al die kleine probleempjes die op je pad komen.

Jij kunt het.

Op welke manier wil jij leven? En welk soort onderneming past daar het beste bij volgens jou?

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.