Selecteer een pagina
Laten we het eens hebben over perfectionisme. En hoe het je zo kan hinderen dat je er zelfs inkomen door mist.
Perfectionisme begrijp ik zelf heel goed. Als ik eerlijk ben zou ik graag willen dat alle dingen in de wereld perfect waren. Mooi afgewerkt, goed over nagedacht, een aanwinst voor de omgeving.
Maar helaas, dat is niet zo. En zo is het nu eenmaal.
Het is een mooie eigenschap om naar perfectie te streven, maar het moet niet zo zijn dat je daardoor de dingen steeds voor je uitschuift omdat het nog niet goed genoeg is.

Ben jij ook een perfectionist? Dan moet je echt een manier vinden om hiermee om te gaan, omdat het je kan verlammen in je bedrijf.

Laat ik je met deze blog op weg helpen.

Drie redenen waarom perfectionisme je op dit moment geld kost.

Mensen hebben behoefte aan jouw boodschap (NU).

De eerste reden is dat mensen op dit moment wachten op jouw verhaal. Ze wachten op dat boek wat je wilt schrijven. Ze wachten op je volgende blog.  En het maakt ze niet uit of het perfect is. Het gaat ze om jouw boodschap die ze NU willen horen.

Mensen willen van je horen.

De tweede reden is dat men, meer dan ooit, wil horen van werkelijke rolmodellen. Veel van wat we zien op televisie of internet lijkt echt, maar is compleet namaak. En ik denk dat een hoop vrouwelijke ondernemers op dit moment graag willen horen van echte personen, rolmodellen, precies zoals jij op dit moment bent.
Ook voor mij is dit een les die ik de afgelopen jaren geleerd heb (en nog steeds moet ik er alert op blijven dat ik de dingen niet uitstel omdat het nog niet goed genoeg is). Het heeft 2 jaar geduurd eer ik een vlog durfde te maken en te publiceren. Er was altijd iets niet goed, mijn kleding, mijn haar, de belichting, mijn stem etc.
Maar inmiddels vertrouw ik er op dat jij het prima vindt hoe ik er nu uit zie, omdat je een echte persoon wilt zien en horen.
Het maakt echt niet uit wat je denkt dat je nog allemaal moet verbeteren, mensen waarderen het dat jij juist authentiek bent, precies zoals je nu bent.
En zodra je denkt dat je iemand anders moet zijn (en de dingen gaat uitstellen omdat je daar niet aan voldoet) stagneert je bedrijf en daarmee je inkomsten.

Perfectie is onmogelijk.

De derde reden is dat het onmogelijk is om perfect te zijn. Het is een onmogelijk doel, de onmogelijke droom. Echt, perfectionisme moet niet je doel zijn want het is onmogelijk.

Laat ik je een voorbeeld geven van iets uit mijn leven….

Een aantal jaar geleden nam ik de beslissing voor mijzelf te beginnen. Zo gezegd, zo gedaan en vol goede moed begon ik aan het in elkaar zetten van een cursus. En daar deed ik best lang over (want ik moest ook nog een website maken, en visitekaartjes, en ….noem maar op). Totdat ik zelf doorkreeg dat ik maar niet de stap naar buiten toe deed. Ik was leuk van alles aan het verzinnen en uitwerken, maar ik ging niet op zoek naar klanten….Want die cursus was nog niet perfect genoeg.

Toen ik doorhad dat het mijn perfectionisme was, wat mij zo blokkeerde (wat echt een eye-opener voor me was), kon ik er anders mee omgaan. Ik lanceerde de cursus (natuurlijk met het zweet in mijn handen, want stel je voor…).

En de cursus was niet perfect en is daarna nog we 3 keer verbeterd, maar inmiddels hebben ca. 50 mensen deze cursus gevolgd en hierdoor stappen genomen in de richting die ze wensten.

Ik kreeg onlangs nog een berichtje van een deelnemer van mijn eerste cursus. Dat ze nu die baan bemachtigd had waar we toentertijd in de cursus over gesproken hadden.

Stel nu, dat ik die cursus niet gelanceerd had….

Ik ben zo blij dat ik uiteindelijk een manier gevonden heb om met mijn perfectionisme om te gaan en die cursus toentertijd heb gelanceerd.  Ik weet nu dat het impact heeft gehad op zoveel mensen.

En nu jij.

Wat stel je nu uit omdat je voelt dat het nog niet perfect genoeg is?

Heb jij een manier gevonden om met jouw perfectionisme om te gaan?

Welke actie ga je nemen, zelfs al is het nog niet perfect genoeg?

Ik hoor graag van je,

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.