Selecteer een pagina

Hoe kan ik mijn wens realiseren? Wat is de beste techniek om verder te komen? Dit zijn vragen die mij regelmatig gesteld worden. Het antwoord is….begin met het schrijven van je ideale levensontwerp! Meer over deze krachtige techniek lees je in deze blog.

 

Waar wil jij naar toe met jouw leven?

Onlangs sprak ik met een deelneemster aan de online cursus Van Wens naar Werkelijkheid over haar vorderingen. Zij gaf aan dat ze ontzettend goed in opruimen was (daar begint het creatieproces namelijk mee) maar dat ze eigenlijk niet goed wist hoe ze nu verder moest. De tweede stap is namelijk het bepalen van je wens en je wens glashelder krijgen.

Haar vraag was; hoe weet je nu met wélke wens je aan de slag moet gaan?

 

Na daar even over gemijmerd te hebben, begreep ik dat het erom gaat in eerste instantie een richting te vinden in je leven.

Dus, in plaats van je te richten op de korte termijn (waar wil ik NU wonen, wat voor een werk wil ik NU doen), is het noodzakelijk dat je je blik juist verruimt en naar jouw verre toekomst kijkt. Naar bijvoorbeeld het moment dat je 80 jaar bent en kunt terugkijken op je leven.

Verrassend?

Ik zal je uitleggen waarom en hoe je dat doet.

 

Verruim je blik met een ideaal levensontwerp

Opnieuw leren wensen.

Waar we als kind nog boordevol ideeën en plannen zaten, zijn we gedurende ons leven al zo vaak teleurgesteld dat we het dromen uit ons volwassen leven hebben gebannen. Immers “dromen zijn bedrog” , en we hebben geleerd “normaal te doen, want dan doe je al gek genoeg”.

En dat is jammer (vind ik)

En niet alleen jammer …. als je je afvraagt welke stap je moet nemen in je loopbaan, welke richting je op wilt met je bedrijf, hoe je nieuwe huis er uit moet zien, wat je wilt in je relatie…….dan zul je weer moeten leren ontdekken wat jouw wensen en verlangens zijn.

En dat doe je het gemakkelijkst door te gaan schrijven (althans, dat is mijn favoriete methode).

 

Breder perspectief.

De vraag is wat je ten diepste toe met je leven wilt. Door jezelf die vraag te stellen en daar tijd voor te maken om het antwoord in je op te laten borrelen geef jezelf de ruimte om je leven in een breder perspectief te zien (dan alleen te kijken naar bijvoorbeeld die volgende baan)

Door je wensen en verlangens in een breed perspectief te plaatsen wordt het voor je inzichtelijk wat jij belangrijk vindt in je leven, wat jij fijn vindt en wat jou energie geeft.

Het geeft je een toekomstperspectief. Een richting.

En zodra je die richting weet, weet je ook welke stap je op dit moment kunt nemen, in je loopbaan, je relatie of je woonomgeving. Kortom welke stap in je levensloop op dit moment het beste bij je past.

Zolang je je blik richt op de realiteit, op wat wel en niet mogelijk is, zul je het gevoel behouden dat je niet goed weet wat je wilt.

Het ideale levensontwerp.

Een hele mooie en krachtige techniek is het schrijven van een ideaal levensontwerp. Ontwikkeld door Ad Hoogendijk en terug te vinden in zijn boek Loopbaanzelfsturing, bezieling en vitaliteit.

Hoe schrijf je een ideaal levensontwerp?

Maak een uitgebreid levensontwerp van nu tot aan je 80ste jaar en beschrijf, louter op basis van je dromen, wensen, verlangens en idealen, in periodes van vijf of tien jaar (in verband met de afwisseling en de diversiteit).

  • hoe je woont,
  • welke relaties je hebt
  • (vooral) welke bezigheden je hebt

Maak het zo detaillistisch mogelijk.  Voel de zon op je huid als je in een ver land zit, proef de lekkernijen en voel het plezier dat je hebt als je echt helemaal doet waar je van houdt. En, overbodig om te zeggen….Houd daarbij geen enkele rekening met onmogelijkheden op het gebied van geld of een gebrek aan bepaalde diploma’s of een gebrek aan moed om bijvoorbeeld een eigen onderneming te starten.

 

 

 

Leven met een visioen.

 

Niet alle fantasiën hoeven gerealiseerd te worden. Op de keper beschouwd willen we dat niet eens. Maar als je werkelijk al je wensen en verlangens kunt uitschrijven, kun je kiezen welke kant je op zou willen in je leven en werk.

En realiseer je dat je ideale levensontwerp niet statisch is. Je kunt elke dag opnieuw opschrijven wat jouw wensen zijn in het leven. Probeer het eens! (en het zal je leven veranderen)

Leven met een toekomstvisie geeft richting en focus. En hierin kun je gemakkelijk de stap plaatsen die jij vandaag zou willen nemen. Zo is het geen los zand, of een losstaand iets, maar valt je actie binnen een richting.  

Ken jij nog andere manieren om je gedroomde toekomst te ontdekken? Geef een reactie onder aan deze pagina, ik hoor het graag van je.

 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.