Selecteer een pagina
Een planning maken….Heb je ook zo’n hekel aan het plannen van je zaken? Vind je dat je vrijheid hierdoor wordt ingeperkt? Zo dacht ik er in ieder geval altijd over, echter, dit jaar ga ik het allemaal anders doen. Plannen kan je namelijk ook vrijheid geven, is mijn recentelijke ervaring. Laat ik je eens meenemen in de wereld van de planning in deze blog. 

Vrijheid

Al jaren heb ik een hekel aan planning ….. Ik heb er zelfs een hekel aan om een stukje te schrijven over planning. En toch doe ik het. Want misschien vind jij het ook wel lastig om je vast te leggen. Vind je dat je vrijheid wordt ingeperkt of ga je er van uit dat al die plannen toch niets worden. Niets is minder waar. Laat ik je er wat meer over vertellen en wat het mij heeft gebracht.

Hoe het plannen van mijn dagelijkse acties mij de vrijheid geeft die ik altijd al heb gewild.

Visie en planning gaan hand in hand.

Elk jaar komt het moment dat businesscoaches erop aandringen dat je een jaarplanning maakt. Een jaarplanning met daarin je omzet en hoe je dat wil gaan bereiken. En dat je dan al je acties van dat jaar plant om die omzet ook daadwerkelijk te halen. En elk jaar begin ik daaraan, maar strand ik halverwege. Want ik kan nu eenmaal niet plannen (is mijn gedachte). Ik raak volledig in de knoop als ik nu al moet bedenken welke acties ik in september moet nemen om mijn jaaromzet te halen. Misschien herken je dat we; misschien heb je vorige week wel je visie hebt geschreven,  maar lukt het je niet goed concreet in te vullen je die visie ooit zou kunnen realiseren. Een visie zonder plannen is als een vis op het droge. Je kunt een visie hebben, een ideaal levensontwerp, maar als je niet de moeite neemt om te bedenken hoe je jezelf in die richting kunt ontwikkelen, dan blijft het altijd een droom voor je (en dat geeft een ontevreden gevoel). Visie en plannen maken gaan hand in hand.

Planning versus intuïtie

Een visie maak je door goed te luisteren naar je intuïtie. Ideeën verzinnen en plannen maken doe je ook vooral met je intuïtie. Maar het plánnen van je ideëen, waardoor je in actie komt, dat red je niet door alleen maar te vertrouwen op je gevoel, is inmiddels mijn ervaring. Jarenlang heb ik vertrouwd op mijn intuïtie. Ik deed maar wat en ergens op de achtergrond wist ik wel welke kant ik op wou. En dat gaat goed totdat 

  • je iets moet doen wat je moeilijk vindt
  • je met een tegenslag te maken krijgt
  • je iemand ontmoet die jouw idee niets vindt

Je gevoel neemt soms een loopje met je en maakt dat je geen zin hebt, de zaken liever uitstelt, er omheen blijft draaien, liever iets anders doet “want ik volg mijn intuïtie”. En daardoor krijg je niet de resultaten die je graag wilt (die leuke baan of die leuke klanten)

 

Planning helpt je je verlangens te realiseren

Of je nu een eigen bedrijf hebt of op zoek bent naar een baan, je weet dat je bepaalde zaken nu eenmaal moet doen om aan die baan te komen, of aan die klanten die voor inkomsten zorgen. Je moet nu eenmaal op zoek naar vacatures, je moet nu eenmaal solliciteren, je moet nu eenmaal jezelf laten zien en je product verkopen. Het feit dat je misschien wel introvert bent en/of intuïtiever te werk gaat, doet daar niets aan af. Sterker nog, het hoeft je ook niet in de weg te staan om je plannen te realiseren. Een planning geeft je juist de mogelijkheid om die lastige zaken te realiseren. Omdat ik ontdekte dat “zomaar wat doen” mij niet de resultaten gaf die ik graag had gewild, heb ik mij vorig jaar gefocust op het maken van een planning. En met hulp van Marieke Anthonisse lukt het me nu mijn dromen te koppelen aan concrete stappen. Dit jaar heb ik voor het eerst de éérste 6 maanden van 2018 gepland. Ik weet wanneer mijn nieuwsbrief verschijnt, ik weet wanneer ik een nieuwe blog schrijf, ik weet wanneer het volgende Traject Creëer-Je-Eigen-Werk begint en welke acties ik daarvoor moet nemen.

En dat geeft rust

En structuur

En richting

En………….. vrijheid

 

 

Een goede planning geeft je vrijheid

Planning, inmiddels omarm ik het. Het helpt

  • met grenzen te stellen, bijvoorbeeld over je werktijden, (mijn kinderen weten nu wanneer ze me wel en niet kunnen storen). Ook als je werkzoekend bent kun je werktijden instellen. Op die momenten ben jij bezig met het zoeken naar werk en niet met de was, de afwas, of koffiedrinken met een vriendin.
  • NEE te zeggen tegen bepaalde klussen die er op je pad komen, omdat je nu weet wat prioriteit heeft,
  • om niet meteen aan de slag te gaan met iets wat langs komt, maar er even over na te denken en vervolgens in te plannen wanneer je ermee aan de slag gaat,
  • om gemakkelijker JA te zeggen tegen zaken die ik leuk vind
  • om te zien welke zaken je zou kunnen uitbesteden, omdat je veel sneller gaat inzien hoeveel tijd bepaalde taken van je vragen omdat je het zelf niet zo goed kunt of geen plezier geven,
  • om mij niet uit het veld te laten slaan bij alle vervelende zaken van het leven, zoals bij ontslag, ziekte, tegenslag of zelfs alleen maar bij miezerig weer.

 

Kortom, plannen geeft houvast, je weet elke dag wat je te doen hebt. En dát geeft vrijheid!  Het is nog steeds een beetje een zure appel waar ik mezelf doorheen moet bijten, maar het geeft wél resultaat; meer plezier, meer vrijheid en meer inkomsten met datgene wat ik doe. Met elk plan dat ik afrond weet ik dat ik dichter bij mijn doel ben. Maar het allerbelangrijkste is;

BEGIN

 

Wat zou je vandaag nog kunnen doen?

Laat ik je 5 tips geven;

Tip 1

Pak je agenda en start met de zaken die je bekend zijn, zowel privé als werk, zoals de momenten waarop je gaat sporten, vrijwilligerswerk doet, de kinderen moet helpen, naar de kapper gaat, je sollicitatiebrieven schrijft, je nieuwsbrief verstuurt, naar netwerkbijeenkomsten gaat etc.

Tip 2

Bekijk hoe je jouw leven/week hebt ingedeeld en vraag je af of dit de manier is waarop je jouw gewenste resultaat in je werk kan behalen. Heb je genoeg tijd? Heb je genoeg rust om geconcentreerd te werken? Heb je de juiste plek en/of werktijden? Blok in je agenda de momenten dat jij bezig wilt zijn met jouw werk (of dat nu op zoek is naar werk, of het werken aan je bedrijf, maakt niet uit. Ook niet hoeveel geld je binnen brengt).

Tip 3

Schrijf ergens je jaardoel op, verzin wat acties die jou dichter bij dit doel kunnen brengen en begin met de planning van deze week. Welk klein stapje kan je NU nemen? Ook het stellen van een grens is een stap in de goede richting. Al die kleine acties die je dagelijks kunt doen maken dat je uiteindelijk resultaat bereikt.

Tip 4

Geloof niet de verhalen die je jezelf vertelt, ook intuïtieve, gevoelige of introverte mensen kunnen een planning maken. Voel je weerstand? Ga aan de slag met je Wens-Blokker, dat monstertje dat in de weg staat tussen jou en je verlangen. Lees er meer over in dit gratis e-book.

Tip 5

Vier het als een doel gehaald is; wees dankbaar, schrijf het op, vertel het,  brand een kaarsje, koop een gebakje, wees blij, geef jezelf een compliment, zet het op Facebook, maak een ritueeltje of doe iets anders.

Succes!

Op weg naar meer vrijheid, plezier en inkomen met je werk.

Welke ideeën heb jij over planning? Vind je het een beperking van je creativiteit of geeft het je structuur? Laat een reactie achter onder aan deze pagina, of stuur me een mailtje. Ik hoor het graag van je! 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.