Selecteer een pagina
Iedereen kan een to-do lijstje maken of een strategie volgen, maar als je niet weet wat je blokkades zijn zal je telkens weer je eigen plannen saboteren. Want dat kan, het is mogelijk jezelf te saboteren en er zelf voor te zorgen dat je niet het werk realiseert wat je graag zou willen. Vreemd hè? Ik vind het één van de meest vreemde gedragspatronen die wij mensen kunnen hebben. In deze blog vertel ik je er meer over.

Verlanglijstje: Leuk werk!

Werk waarin je je talenten kan inzetten, waar je energie van krijgt en waar je ook nog een goed inkomen mee verdient……Dat willen we allemaal, denk ik.

Helaas, op de één of andere manier is het niet vanzelfsprekend dat je dat verlangen ook realiseert. En ook Sinterklaas kan daar weinig aan doen.

De mens heeft namelijk het vermogen om zichzelf te saboteren…..om zodanig te handelen dat je éigen plannen tegengewerkt worden. Tegengewerkt worden door jezelf, wel te verstaan.

We doen het allemaal en vooral vrouwen zullen dit zeker herkennen.

Ik kan erover meepraten!

 

Laat ik je vertellen hoe het mij keer op keer lukte om mezelf te saboteren.

 

Gedragspatronen

Mijn loopbaan is altijd een zoektocht geweest naar werk dat bij me paste. En, om het verhaal eenvoudig te houden, dat moest bestaan uit twee elementen; het werk moest mijn intelligentie aanspreken en het werk moest voorzien in een inkomen.

Het lukte me altijd wel aan een baan te komen waarmee ik voldoende inkomen kon verdienen, maar in die banen kon ik mijn ambitie niet kwijt.

Dus ik besloot al vroeg in mijn loopbaan om “voor mezelf te beginnen”.

En toen was het andersom, ik kon mijn ideeën helemaal kwijt, maar ik verdiende er niet zoveel mee. (Dus ik moest weer een baan zoeken om de huur te kunnen betalen)

Dit patroon heeft zich in mijn loopbaan 3 keer herhaald (!) en bij de derde keer wist ik

 

dat ik het anders moest doen.

 

Je zit jezelf in de weg

En dat is zo interessant van het onderzoeken van je levensloop. Als iets zich meerdere keren herhaald in je leven, dan kun je spreken van een patroon. En als dat patroon betekent dat je niet realiseert wat je eigenlijk graag zou willen, dan kun je ervan uitgaan dat je jezelf op een bepaalde manier in de weg zit.

En dat is het onderzoeken waard.

Illustratie van Raquel-Aparicio

Vervolg van mijn verhaal

Toen ik voor de derde keer “voor mezelf was begonnen”, in 2012, liep ik natuurlijk weer tegen datzelfde gedragspatroon aan. Het lukt me weer niet voldoende klanten te vinden.

Ik voelde me moedeloos en gefrustreerd en vroeg me af: “Waarom lukt het mij niet mijn geld te verdienen met leuk werk? Werk waarin ik tot mijn recht kom, waarin ik mijn talenten kan inzetten en waarin ik de vrijheid ervaar om het te doen op mijn manier?”

En de enige die antwoord kon geven op deze vraag was ikzelf………

Ik moest eens diep in mezelf duiken en dit gedragspatroon onderzoeken.

Ik onderzocht mezelf met de volgende vragen;

– wat maakt dat ik ontevreden ben over mijn werk?

– wat had ik kunnen doen om mijn werk beter te laten aansluiten bij mijn ambities?

– waarom nam ik ontslag in plaats van het gesprek aan te gaan hierover?

– wat zou ik kunnen doen om klanten te werven?

– waarom doe ik dat niet?

En ik schreef het allemaal op. Alle antwoorden die ik mezelf hierop kon geven.

 

En dat gaf mij INZICHT. 

 

Bewustzijn is de allereerste stap – als je merkt dat je niet doet wat je eigenlijk zou willen doen, het enige wat helpt is BEWUSTZIJN. 

 

Door dat inzicht begreep ik dat ik zelf de touwtjes in handen moest nemen. Als ik leuk werk wilde, dan moest ik mijn ondernemerschapsblokkades onder ogen zien. Dat wil zeggen, dan moest ik heel eerlijk tegen mezelf zijn en mijn angsten naar het daglicht laten komen. Mijn Wens-Blokkers. 

En misschien vraag je je af wat die blokkades waren?

Laat ik je hieronder een aantal noemen;

– Angst om de aandacht op mezelf te vestigen

– Angst voor het vragen van geld voor mijn diensten

– Angst om mijn eigen wensen kenbaar te maken (sterker nog, ik wíst niet eens goed wat mijn verlangens waren)

 

En zo zijn er nog veel meer.  Iedereen, ook jij, heeft onzekerheden en angsten die je ervan weerhouden om je verlangens te realiseren. 

 

Toen ik begreep wat mij weerhield, kon ik ook mijn saboterende gedrag zien. Dat kun je als voglt omschrijven;

– Omdat ik bang was de aandacht op mezelf te vestigen, ging ik geen gesprek aan bij mijn werkgever maar nam ik ontslag.

– Omdat ik het moeilijk vond om geld te vragen voor mijn diensten, verwees ik potentiële klanten naar anderen.

– Omdat ik niet wist wat mijn eigen wensen waren, luisterde ik naar anderen en dacht dat ik het op die manier moest doen.

 

Je saboteert jezelf omdat je te maken hebt met een angst die je niet onder ogen ziet. 

 

Bewustzijn

Bewustzijn is de enige manier om datgene te realiseren wat jij graag wilt. Op welk gebied dan ook. Door je bewust te worden van de patronen die jou saboteren kun je de touwtjes in eigen hand nemen.

En dat maakt de weg vrij naar werk met de vrijheid, het plezier en het inkomen dat jij verdient!

Toen ik eenmaal zag dat ik mezelf saboteerde en welke angsten daar de oorzaak van waren (=bewustzijn), kon ik er wat aan doen. Ik leerde met mijn Wens-Blokkers om te gaan en begon mijzelf te oefenen om mijn gedrag te veranderen.

En dat veranderde van alles in mijn werk!

Nu ben ik élke dag wel even bezig om mijn “innerlijke werk” te doen. Ja, élke dag. Want het veranderen van een gedragspatroon vraagt geduld, aandacht en discipline. Met resultaat. (Lees hier meer over dagelijkse routines)

Ik voel me krachtiger. Ik heb meer zelfvertrouwen. En langzamerhand verdien ik echt het inkomen met werk dat ik leuk vind.

 

 

Dus, laten we beginnen de dingen te veranderen voor jou.

 

Je herkent vast wel één van de angsten die ik hierboven beschreven heb. Een bekend gedragspatroon is dat je jouw macht uit handen geeft.

 

Als je je macht uit handen geeft, saboteer je je eigen succes.

 

Zo simpel is dat.

Hoe merk je nu dat jij jouw eigen succes saboteert (want je gaat het pas zien als je het doorhebt)?

Bijvoorbeeld: je bent uitsluitend gericht op de vacatures die er zijn. Je blijft je vasthouden aan wat je kent en daar ben je naar op zoek. Het houdt ook in dat je dus veel tijd kwijt bent aan het zoeken naar vacatures. En het gevolg is dat je moet solliciteren met 100 anderen. Je geeft je macht uit handen en laat de markt, de vacatures bepalen hoe jij handelt.

Bijvoorbeeld: Je gelooft wat anderen zeggen over jou. Als anderen bijvoorbeeld zeggen dat je “daar maar niet op moet soliciteren, want dat is niets voor jou”,  dat je daar gehoor aan geeft en het dus maar niet doet.

Of bijvoorbeeld andersom; dat anderen jou zeggen “dat je vooral daarop moet solliciteren want dat is écht iets voor jou”.

En natuurlijk geldt dat net zo goed voor je zoektocht naar klanten. Dat je je misschien richt op een doelgroep die jou eigenlijk niet goed ligt (maar ja, anderen hebben gezegd dat dit echt iets voor jouw produkt was).

Of misschien ben je wel onzeker over je manier van klanten werven en geloof je snel wat anderen zeggen, waardoor je telkens wisselt van werkwijze.

Je geeft je macht uit handen.

Een ander bepaalt welke kant jij op gaat. En zo zullen je eigen plannen niet gerealiseerd worden.

Wat kan je daaraan doen?

De vraag hoe zo’n patroon is ontstaan, is niet zo belangrijk. Wat veel belangrijker is, is wat je er NU aan zou kunnen doen…..

Stel jezelf de vraag in welke situatie of bij welke persoon jij je macht uit handen geeft. En vraag jezelf daarna af wat je er nu aan zou kunnen doen.

  • Wat zou jij kunnen doen om (meer) klanten te werven?
  • Wat zou jij kunnen doen om buiten het vacature-aanbod te kijken?
  • Wat zou jij kunnen doen om niet in te gaan op al die tips van anderen, maar je eigen ideeën volgen?
  • Wat zou jij kunnen doen om een het werk (of klanten) te vinden dat bij je past?
  • Wat zou jij kunnen doen om ……

Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden!

Laat een reactie achter onder aan deze pagina, of stuur me een mailtje. Ik hoor het graag van je! 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.