Selecteer een pagina
Heb jij ook van die momenten dat je volkomen vastzit en niet meer weet hoe je verder moet? Neem dan tijd om te reflecteren op hoe je in het leven staat en hoe jij de dingen doet. Dat helpt je jouw verlangens te ontdekken.
Willemijn Lau - mentor voor creatief ondernemerschap

Niet weten wat je wilt.

Ken je dat; dat je niet goed weet welke kant je op wilt? Dat je geen idee hebt welk werk bij je past? Dat je wél weet wat je niet wilt maar niet weet wat je wel wilt.

Niet weten wat je wilt, betekent niet automatisch dat je dan ook weet wat je wél wilt. Daar is vaak nog iets voor nodig.

We hebben allemaal wel een periode meegemaakt waarin we niet wisten wat we wilden. Dat hoeft niet alleen in werk te zijn, maar in alle aspecten van het leven is het niet altijd duidelijk wat wij nu van het leven willen maken.

En meestal laten we het daar bij. Leven we ons leven omdat het comfortabel genoeg is, of net niet vervelend genoeg om er ook daadwerkelijk iets aan te gaan doen. Totdat…. Het niet meer gaat.

Weten wat je niet wilt betekent niet dat je automatisch weet wat je wél wilt.

Als het niet meer gaat zoals het gaat.

Burn-out op het werk, ontslag, scheiding, ziekte, dood van een naaste, of calamiteiten zoals brand, zijn een teken dat het niet meer gaat.

Het zijn momenten dat je een pas op de plaats moet maken, je kunt gewoon letterlijk niet meer doorgaan. Als je relatie stuk loopt heb je geen relatie meer; je kunt er niet mee verder. Als je burn-out ben van je werk kún je gewoon niet meer werken op dat moment. En als je huis is afgebrand heb je geen plek meer om te wonen.

Doorgaan is geen optie.

De allereerste reactie is dat we zo snel mogelijk deze periode van onzekerheid willen veranderen in het comfortabele wat we gewend waren. Als je woonplek is afgebrand is het logisch dat je zo snel mogelijk een dak boven je hoofd vindt. Maar, hoe zinvol is het om zo snel mogelijk weer aan hetzelfde werk te gaan of in eenzelfde relatie?

Want ons systeem is gebouwd op routine. We doen alles vanuit een dagelijkse routine. We doen het zoals we het gewend zijn. Zodra dat wordt onderbroken probeert ons systeem zo snel mogelijk weer in de ‘normale‘ situatie terug te keren.

Met als gevolg dat je na korte of langere tijd tegen dezelfde dingen aanloopt. Je doet de dingen op dezelfde manier, dus je krijgt ook dezelfde uitkomst. Zoals deze uitspraak van Einstein treffend illustreert.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg (Einstein)

Pas op de plaats.

Wat je in dit soort situaties eigenlijk zou moeten doen is “een pas op de plaats maken”. En dat betekent; tijd nemen om te ontdekken wat jouw verlangens zijn in werk, in je relatie of in de plek waar je woont.

Want na zo’n teken is het tijd om het anders te gaan doen. Alleen, je weet nog lang niet hoe je het anders zou moeten doen.

En daarom moet je tijd nemen.

Tijd om de routines te laten voor wat ze zijn en ruimte te maken om andere routines te gaan ontwikkelen.

Tijd om na te denken en over de situatie waar je nu in zit. Te reflecteren over hoe het zo gekomen is. En vooral te voelen hoe dat voor je is.

En dat is confronterend en dat snap ik helemaal!

Door onder ogen te zien wat jouw rol in deze situatie is of was, kun je uiteindelijk besluiten dat je het anders wilt doen. Dat is het moment om te ontdekken wat jouw verlangens zijn. Hoe zou je willen dat je werk eruit zag? Hoe zou je willen dat je relatie of je woonplek eruit zag? En dat is het startpunt voor een ander leven. Een leven waarin je beslissingen neemt volgens jouw innerlijke kompas.

Tijd vrijmaken om te reflecteren.

Je hoeft niet te wachten totdat de boel escaleert. Liever niet, natuurlijk. Want herstellen van een burn-out, scheiding, calamiteit vraagt veel tijd en inspanning.

Hoe kun nu je tijd maken om te reflecteren?

  • Plan een moment om dagelijks 15 minuten stil te zitten en leer jezelf mediteren
  • Neem een hond waardoor je regelmatig een wandeling moet maken
  • Koop een prachtig schrift en start met dagelijks je gedachten en ideeën over werk, je relatie, je woonplek op te schrijven
  • Neem een abonnement op de sauna of sportschool
  • Plan wekelijks een moment om in de tuin te werken of maak je huis schoon

Er zijn talloze mogelijkheden, wat je precies doet maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je jezelf commiteert om een duik te nemen in je gedachten en gevoelsleven. Om niet door te gaan op de automatische piloot, maar te leven met een innerlijk kompas en de beslissingen te nemen die voor jou goed zijn.

En dat vraagt moed. Veel mensen laten het er dan maar bij zitten.

Maar jij niet. Ik weet zeker dat jij bereid bent datgene te doen wat nodig is om jezelf naar een leven met meer geluk, liefde en overvloed te brengen. Dat begint met de tijd te maken om naar jezelf te luisteren.

Wat zou voor jou de gemakkelijkste manier zijn om tijd te maken voor jezelf? Laat het ons weten door een reactie na te laten onder dit bericht.  Ik hoor het graag! 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.