Selecteer een pagina

Vind je het lastig om te gaan met tegenslag? Een gesprek wat niet loop zoals je zou willen, een klant die niet met je in zee gaat, een resultaat wat tegenvalt….Het eerste wat je te doen staat is uithuilen. Dan kun je weer verder. In deze blog vertel ik je er meer over.

 

Tegenslag en afhaken.

We kennen het allemaal. Tegenslag.

 • een afwijzing op een sollicitatie waar je ontzettend je best op had gedaan
 • een klant die niet met je in zee gaat, terwijl je daarvoor alles uit de kast hebt getrokken
 • een dienst of product waar je ziel en zaligheid in zit, maar wat niet gekocht wordt
 • een gesprek dat helemaal anders loopt dan je vooraf gedacht had
 • een vacature die helemaal bij je past blijkt al vervuld
 • de belastingdienst komt met een andere berekening dan jijzelf had gemaakt
 • een werkgever besluit volkomen onverwachts je te ontslaan

Enfin, en zo kan ik nog wel een hele tijd doorgaan. Een leven zonder tegenslag bestaat niet! 

Verstand en gevoel.

Je zou kunnen zeggen….inderdaad, een leven zonder tegenslag bestaat niet, dus waar maak ik me druk over? Helaas denken we daar vaak niet zo gemakkelijk over.

We voelen ons

 • afgewezen
 • ongelukkig
 • verdrietig
 • gefaald hebben
 • een mislukkeling
 • uitgespuugd
 • verbannen
 • boos en gefrustreerd
 • uit het veld geslagen

Kortom, hoewel tegenslag een heel normaal, veelvoorkomend verschijnsel is maakt ons gevoel er een ander verhaal van.

Laat ik je mijn strategie vertellen:

1. Het ligt niet aan jou (als persoon).

Hoe komt het nu dat je je afgewezen voelt als een klant niet met je in zee gaat? Hoe is het mogelijk dat je je uit het veld geslagen voelt als je afgewezen wordt voor je sollicitatiegesprek?

Als je concreet en rationeel naar deze gebeurtenissen kijkt, is er helemaal geen enkele reden om boos en gefrustreerd te worden.

Klanten kiezen, dat doen ze nu eenmaal en soms kiezen ze niet voor jou. Dat heeft meestal niets met jou te maken, maar met de dienst of het product dat je biedt. Die dienst/product is nu net niet wat die klant zoekt.

Datzelfde geldt voor werkgevers; jij biedt net niet datgene wat die werkgever zoekt.

Dat kun je zo groot maken als je zelf wilt en voor jezelf rechtvaardigen waarom jij daar zo verdrietig of boos over wordt, maar in concreto is het gewoon een zakelijke uitruil en heeft niets met jou als persoon te maken.

Laat dat eens goed tot je doordringen;

Het heeft niets met jou als persoon te maken!

 

Denk nu niet dat ik nooit meer boos of gefrustreerd raak. Natuurlijk gebeurt dat. Ik laat me er echter niet meer door belemmeren om mijn wensen te realiseren.

En dat heb ik moeten leren, met vallen en opstaan.

2. Uithuilen….

Huilen ruimt namelijk op. En opruimen schept ruimte voor iets nieuws. Opruimen van verdriet, boosheid, angst of frustratie geeft ruimte om te kunnen voelen waar het jou werkelijk om gaat. Te voelen wat jouw grootste wens is en waar jij je bezieling in vindt.
En dan voel je weer nieuwe energie!

Tegen alle verwachting in voel je toch weer hoop en krijg je weer nieuwe moed om door te gaan. Tenminste, zo werkt het bij mij……zou het voor jou anders zijn?

3. …..Dan kun je weer verder

Hoewel het gezegde luidt “uithuilen en opnieuw beginnen” zou ik ervoor willen pleiten dat je niet opnieuw begint, maar verder gaat met waar je gebleven was.

Dat je je niet uit het veld laat slaan en opgeeft. Want dat zou zó jammer zijn van je ideeën (de wereld wacht op je, wist je dat al?)

Tegenslag hoort bij het leven, dat is heel normaal en we hebben er allemaal mee te maken.  Waar het om gaat is dat je beseft dat het je niet hoeft te belemmeren in het realiseren van al je plannen. Uithuilen en je kunt weer verder!

Hoe ga jij om met tegenslag? Laat een reactie achter onderaan deze pagina.

Ik hoor graag van je,

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.