Selecteer een pagina
Ken jij dat gevoel dat je achteraf denkt “Zie je wel…ik wist het wel…”. Maar dat is achteraf. Ergens in jou hoorde je dat stemmetje wel, of voelde je wel hoe het zat, maar je durfde er niet naar te luisteren. Ik noem dat gevoel intuïtie. En hoe intuïtie jouw richting kan bepalen vertel ik je in deze blog.

Intuïtie

Toen ik startte met mijn eigen bedrijf dacht ik er niet al teveel over na en begon ik als loopbaanadviseur. Ik had daarin een opleiding gevolgd bij Adriaan Hoogendijk en geleerd te werken met een Loopbaankoersonderzoek.

Eenmaal goed en wel begonnen vond ik het internet zo leuk dat ik graag wilde leren hoe je nu mensen begeleid op afstand. Dat leerde ik via Mirjam Windrich met de methode Mindful Analysis.

Zo kwam ik goed beslagen ten ijs en je zou verwachten dat ik voldoende in huis had om inkomsten voor mezelf te genereren.

Toch liep dat anders dan ik verwachtte.

Er is namelijk nog iets anders nodig om de klanten aan te trekken die je wilt. En dat is innerlijke zekerheid. Durven vertrouwen op je intuïtie.

En dat heeft nog wel even geduurd voor ik zover was.

Durven vertrouwen op je intuïtie.

Het verkeerde spoor.

Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik op het verkeerde spoor zat. Ik merkte eerder dat ik zo onzeker bleef. En dat vond ik nogal frappant want er was niets om me onzeker over te voelen. Ik had mijn opleiding, ik had mijn werkervaring, ik had mijn capaciteiten en uitstraling. Ik was een geloofwaardige loopbaanadviseur en ik vond het leuk om te doen.

En toch…er knaagde iets.

Al snel na mijn start kwam ik op mijn motto “Creëer je eigen Werk”. En het voelde voor mij als een andere richting dan wat ik geleerd had.  Twee richtingen die niet samenkwamen. Ik had zelfs een tijdje twee websites (hoe vervelend en energievretend is dat!).

Het werd tijd om daar iets aan te doen. Na een bezinningsperiode werd het voor mij duidelijk dat ik mijn “intuïtie moest volgen”. Wat dat betekent is moeilijk te omschrijven. Het is dat knagende gevoel dat je hebt, het is alsof bepaalde dingen niet samenvallen, het is een gedachte of een gevoel dat je hebt, maar deze telkens wegdrukt naar de achtergrond, alsof het even niet goed uitkomt.

En tenslotte, gek genoeg vergt het ook moed om je intuïtie te volgen. Je volgt namelijk een innerlijke stem en die zegt wat anders dan wat je in werkelijkheid doet. En dat is meestal vreemd, verwarrend of moeilijk. 

Nog niet zo lang geleden heb ik besloten toe te geven aan die innerlijke drang iets van mezelf neer te zetten en mijn eigen produkten te ontwikkelen.  En wat blijkt, als je eenmaal je gevoel volgt, dan krijg je vleugels. De onzekerheid is verdwenen en daarvoor in de plaats voel ik energie en plezier in wat ik doe.  En die uitstraling zorgt voor (meer) klanten …….

Luister naar je gevoel.

Dit is natuurlijk een leuk verhaal en als je Facebook opent vind je binnen twee tellen wel een post met de strekking “volg je gevoel”. Maar wat kan jij daarmee?

Als je wilt bepalen wat je dienstverlening wordt denk je natuurlijk in eerste instantie aan je opleiding en werkervaring. Want dat voelt vertrouwd en veilig. En je hebt een handvat om mee te beginnen. Niks mis mee.

Maar…misschien voel jij wel een spontane ingeving. Komt er bijvoorbeeld een stemmetje in je op dat zegt “eigenlijk zou ik wel iets met schrijven willen doen”  en vind je dat zo onwaarschijnlijk dat je er geen gehoor aan geeft. Dat je het wegduwt naar de achtergrond. Nu even niet, ik moet al zoveel regelen….

 En zo ga je door op de ingeslagen weg. Maar…is het de juiste weg?

Om eerlijk te zijn bestaat er geen goed of fout in deze. Het is altijd de juiste weg en van elke ervaring leer je weer iets wat later van pas komt. (Ik ben in mijn leven al twee keer eerder begonnen met een eigen bedrijf)

En toch, als je voelt dat er iets knaagt, als je je onzeker voelt, als de dingen niet lukken dan zou het wel eens kunnen zijn dat je intuïtie je iets anders vertelt…..

Hoe kom ik in contact met mijn intuïtie.

Verstand en gevoel. In een leven in balans gaan deze twee hand in hand en zijn ze met elkaar in evenwicht.

Is je leven uit balans, dan voel je je ontevreden, ongelukkig of ongemotiveerd dan kan het zijn dat één van de twee de overhand heeft. Misschien luister je alleen naar je verstand en ben je vergeten hoe de dingen voelen. Of andersom, wordt je voortdurend heen en weer geslingerd door je emoties en weet je niet hoe je dit kunt beheersen met je verstand.

Om je intuïtie te kunnen volgen, zul je natuurlijk eerst weer contact moeten leren maken met je gevoel (let op, het gaat niet om je emoties, zoals liefde, boosheid, woede, blijheid). Het gaat om een diepliggend innerlijk gevoel.

Er zijn heel veel manieren om het contact met je gevoel weer te herstellen.

  • Leer mediteren. Daarmee oefen je om minder aandacht te besteden aan alles wat je denkt. Om dat los te laten.
  • Doe iets creatiefs, zoals schrijven, schilderen, zingen, muziek maken, dansen etc. Creativiteit stimuleert je intuïtie. Het opent je voor je gevoel.
  • Wees vaak in de natuur, ga wandelen of fietsen. Ook de natuur helpt je om je gedachten wat los te laten.
  • Laat je masseren. Aanraken versterkt je lichaamsbeleving en daarmee je gevoel.
  • Ruim je emotionele rommel op, bijvoorbeeld met Emotional Freedom Technique
  • Leer jezelf creëren
Welke ervaring heb jij met je intuïtie? Laat het hieronder weten, ik hoor het graag.

Zoals ik al zei, het volgen van je intuïtie is vaak een moeilijke stap, zeker als je het niet gewend bent (en wordt gemakkelijker naarmate het een routine voor je wordt), maar, als je weet dat je er gelukkiger van wordt, dat je bedrijf beter gaat lopen of dat je eindelijk die baan vindt die dan echt bij je past…..is het dat dan niet waard?

Ik wens je alle moed van de wereld om je innerlijke stem te volgen. En geloof me, dat is het waard.

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.