Selecteer een pagina

Het nieuwe jaar is begonnen en dat is altijd weer een uitstekend moment om na te denken over je plannen voor dit jaar. Maar weet je, plannen betekenen eigenlijk niets, als je niet weet wat jouw richting is voor de komende 25 jaar. Ontwikkel een visie en je plannen krijgen opeens veel meer inhoud. Hoe je dat doet vertel ik je in deze blog.

Plannen voor de toekomst?

Vandaag is het een uitstekend moment om het over je toekomst te hebben en daarmee bedoel ik speciaal jouw plannen voor de toekomst.

Ik kom net van een gezellig samenzijn met mijn vriendin en daarin hebben wij elkaar uitgedaagd om na te denken over de komende 25 jaar.

25 jaar! Om daarover na te denken is een ware uitdaging. Ik bedoel, 10 jaar geleden kon ik nog niet eens bedenken dat ik een blog zou schrijven en dit op een website zou plaatsen. Of dat ik een video zou maken en dit op YouTube zou zetten waardoor mensen over de hele wereld dit zouden kunnen zien.

Dat kon ik 10 jaar geleden niet een bedenken, het kwam gewoon niet in me op!

 

Wat is jouw visie op je werk en leven?

Nadenken over je toekomst.

Het idee om je plannen voor een toekomst over 25 jaar te bedenken lijkt aan de ene kant belachelijk. We weten immers niet hoe de wereld er dan uitziet en we kunnen ons er vrijwel geen voorstelling van maken. Misschien rijden we dan allemaal elektrisch, hebben we een basisinkomen, mogen we geen plastic meer gebruiken en koken we niet meer op gas? Misschien typ ik dan niet meer mijn berichten, maar spreek ik ze in. Of wellicht is tegen die tijd een website ook wel weer achterhaald….. wie zal het zeggen.

Het kan dus alle kanten op!

Dus wat heeft het voor zin om nu plannen voor over 25 jaar?

Concrete plannen maken is misschien niet echt mogelijk, maar ik kan wel een visie hebben over wat ik zou willen met mijn leven.

Bijvoorbeeld;

 • hoe zou ik willen dat mijn gezondheid is, over 25 jaar?
 • hoe zou ik willen dat mijn relatie met mijn partner is in die tijd?
 • hoe ziet mijn relatie met mijn kinderen, familie en/of vrienden er dan uit?
 • wat zou ik tegen die tijd bereikt willen hebben in mijn werk en/of in mijn bedrijf?
 • werk ik überhaupt nog (ik ben nu 53)? En zo nee, wat is dan mijn dagvulling?
 • hoe wil ik dat mijn financiële situatie eruit ziet tegen die tijd?
 • wat is mijn invloed op dat moment?

Het hebben van een visie.

Het is lastig om nu plannen te maken voor over 25 jaar, maar het is veel eenvoudiger een visie te ontwikkelen. Een visie is jouw droom over hoe jouw leven, of bepaalde facetten van jouw leven, eruit ziet in de toekomst. In een visie vind je datgene terug wat jij belangrijk vindt in je leven.

Kijk, als je geen tijd maakt om een visie te ontwikkelen is er natuurlijk niets aan de hand. Het leven gaat zonder visie ook wel door.

En ja, je kunt niet alles controleren. Het hebben van een visie zal je niet behoeden voor de nare dingen des levens.

Het proces van het maken van een visie brengt je juist ongelooflijk veel. Je moet jezelf die tijd gunnen om na te denken over je toekomst, zodat je je leven kunt ontwerpen. Als eenmaal je visie duidelijk is, weet je ook wat jouw richtsnoer is in het leven.

En weet je, het hoeft niet voor altijd te zijn, je kunt altijd weer je dromen veranderen…..

 

 

Weten waar je heen wilt.

Ja, ik wil graag weten welke kant ik op ga. Daarom schrijf ik aan het begin van het nieuwe jaar mijn visie, mijn levensontwerp op.

En het wonderlijke is, een visie veranderd niet zo snel. (Omdat het met je waarden te maken heeft).

Plannen kunnen veel gemakkelijker veranderen.

Plan niet zomaar je volgende project, of je volgende nieuwsbrief of het volgende ding wat je wilt doen.

Als je weet wat jouw visie is, kun je daarna ook nadenken over de stappen die je dit jaar zou willen nemen. En de komende 3 jaar. Dan pas heeft het zin concrete plannen te maken en te plannen wanneer je wat gaat doen. Zo breng je jouw gedroomde leven steeds dichterbij.

 

Hoe kan je een visie ontwikkelen?

 1. Ga schrijven (en lees deze blog)
 2. Maak een droom-bord (in deze blog lees je daar meer over)
 3. Maak een ideaal levensontwerp (lees deze blog)
 4. Praat met je partner of een vriend(in) over wat jij belangrijk vindt
 5. Luister naar een geleide meditatie van je toekomstige ik

 

Ik wil je aanmoedingen om na te denken over wat jij zou willen bereiken in je leven. Wat wordt jouw eerste stap in dit nieuwe jaar? Laat een reactie achter, ik hoor graag van je!
 

Ik wens je het allerbeste voor dit nieuwe jaar.

 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.