Selecteer een pagina
De grootste uitdaging die je jezelf kunt stellen is het ondernemerschap. Het onthult al je angsten, twijfels en frustraties en daar heb je mee om te leren gaan. Maar, gaat die angst eigenlijk ooit wel eens weg? In dit artikel heb ik goed nieuws voor je en ook een beetje slecht nieuws. En een gratis hulpmiddel om met die angsten en twijfels om te gaan. Laten we aan de slag gaan! 

Twijfels over (je) ondernemerschap.

Eén van de vragen die mij het meest worden gesteld is:

“Gaan mijn twijfels over ondernemerschap ooit nog wel eens weg?” 

Ik snap helemaal waar deze vraag vandaan komt.

Vaak wordt gedacht dat het doel van persoonlijke ontwikkeling is ál je blokkades op te ruimen en een soort staat van verlichting te ervaren. In werkelijkheid is dat niet zo en ik denk ook niet dat dat een realistisch doel is.

Je hoeft echt niet volledig vrij te zijn van twijfel, angst, onzekerheid, jaloezie of frustratie om succesvol te zijn in je onderneming!

Angst voor ondernemerschap zal kleiner worden naarmate je het langer doet….maar nooit verdwijnen…

Er is altijd “Werk aan de winkel”

Ik ben al jaren zelfstandig professional, verdien mijn eigen inkomen én ik werk voortdurend aan datgene wat mij dwars zit, datgene wat mij belemmert om mijn wensen uit te voeren of mijn doelen te bereiken, zoals twijfel, angst of wat voor een gevoelens en gedachten dan ook. Ik noem dat mijn Wens-Blokkers, van die kleine monstertjes die tussen mij en mijn wens gaan staan. 

Laat ik je een klein geheimpje vertellen.

Ik vertel vaak over het opruimen van je Wens-Blokkers, maar eerlijk gezegd zou ik niet weten hoe iemand volledig van haar wensblokkers af zou kunnen komen.

Ik leer vrouwen vooral hun wensblokkers onder ogen te zien en er mee om te leren gaan.

 

Succesvol én twijfels hebben.

Ik help vrouwen succesvol te worden ondanks het feit dat ze twijfels hebben voor ondernemerschap. Of negatieve gedachten en gevoelens ervaren ín het ondernemerschap.

Het doel is namelijk niet het verdwijnen van je blokkades.

Het doel is voor jou meer vrijheid, inkomen en plezier in je leven te ervaren, door om te leren gaan met datgene wat jou hierin belemmert en je bewust te zijn van al die negatieve overtuigingen die je daarover hebt.

 

Zelfstandig Professional

Heus, niets brengt je Wens-Blokkers meer in beweging dan een eigen bedrijf te hebben!

Het goede nieuws is dat de dingen die je nu spannend vindt in je werk in de toekomst minder spannend zullen zijn. Je Wens-Blokkers blijven voor een groot deel altijd bij je, maar ze worden kleiner of krijgen een andere vorm.

Laat ik je een voorbeeld over mezelf geven;

Een van mijn terugkerende wens-blokkers is mijn perfectionisme. Dat werd al snel duidelijk toen ik startte met mijn eigen bedrijf Lau Loopbaanadvies  een aantal jaar geleden. 

Het duurde máánden om mijn website online te krijgen. Telkens vond ik het niet goed genoeg. En toen de website eenmaal gelanceerd was, bedacht ik nog allerlei zaken die er aan verbeterd konden worden.

Omdat ik wél besefte dat het erg lang duurde en ik maar bleef uitstellen heb ik een coach ingeschakeld en werd ik me bewust van mijn perfectionisme en hoe dit mij hinderde om mijn plannen te verwezenlijken.

En ook ik dacht dat ik, nu ik eenmaal wist wat de oorzaak was, dit niet meer zou voorkomen.

Niets was minder waar! 

Toen ik een jaar later een online cursus wou ontwikkelen, gebeurde hetzelfde. Ik deed er ontzettend lang over en bleef maar uitstellen. Het was immers nooit goed genoeg! Echter, omdat ik me nu bewust was van deze valkuil kon ik veel eerder ingrijpen.

En in al die jaren dat ik nu ondernemer ben, met alle initiatieven die ik inmiddels genomen heb, is mijn eerste reactie… uitstellen (want het is nog niet goed genoeg in mijn ogen). Nu weet ik dit van mezelf, en elke keer leer ik er weer van. De Wens-Blokker is nog steeds actief, maar we kunnen elkaar nu in de ogen kijken en ik laat me er niet meer door weerhouden. (Ook last van perfectionisme? Lees deze blog.)

 

 

Wens-Blokkers blijven je volgen, wat je ook doet.

Je meest “dierbare” wens-blokkers zullen je blijven volgen. Ze verdwijnen niet, maar kruipen ergens in een hoekje om hun kans weer af te wachten. En zodra jij jezelf weer een nieuw doel stelt springen ze tevoorschijn.

En dat gebeurt vaak bij cruciale punten in je bedrijf of leven, zoals bij het nemen van de beslissing of je “dan maar voor jezelf moet beginnen”,  een website lanceren, een boek schrijven, een nieuwe cursus ontwikkelen, je tarieven bepalen……….etc. etc. etc.

Dat zijn de momenten waarop je oude patronen naar de oppervlakte komen en je proberen te saboteren.

 

 

Je Wens-Blokkers saboteren je op allerlei stiekeme maniertjes

  • je gaat de dingen uitstellen
  • je vindt jezelf opeens terug bij het spelen van Candy Crush (= afleiding)
  • je voelt opeens de behoefte om het helemaal anders te doen (=opnieuw beginnen)
  • je denkt dat je misschien toch beter in een baan tot je recht komt (= stoppen met wat je van plan was)
  • …………

Om nog terug te komen op mezelf als voorbeeld;

Deze maand moet ik echt alert zijn op mijn Wens-Blokkers bij het maken van mijn bootcamp Creëer-Je-Eigen-Werk, anders zullen deze Wens-Blokkers mij geheid saboteren (en komt die bootcamp er dus nooit!)

Inmiddels kom ik er meestal op tijd achter – bijvoorbeeld, ik ontdekte onlangs dat ik maar blééf uitstellen (oorspronkelijk had ik de lancering al gepland in september….) – en weet ik ook wat ik er aan kan doen (lees mijn blog over EFT). Ik heb mezelf geleerd dit uitstelgedrag onder ogen te zien en me af te vragen  “Wat is hier aan de hand?”…… 

 

Herkenning

En waarschijnlijk zul jij dit allemaal wel herkennen. Of je nog twijfelt over de stap naar ondernemerschap, of je bent al lang en breed aan de slag…. je zult altijd te maken hebben met die monstertjes die je willen beschermen en je tegenhouden jouw geweldige plannen uit te voeren.

Maak je geen zorgen, dat is heel normaal!

 

Dus, hoe ga je nu om met jouw Wens-Blokkers?

Ik wil je uitnodigen je in te schrijven voor mijn gratis e-book over Wens-Blokkers, In dit boekje bespreek ik 7 blokkades die veel vrouwen ervaren (in ondernemerschap), je zal verbaasd staan hoeveel je er zal herkennen, en natuurlijk bespreek ik stuk voor stuk hoe je ermee om kunt gaan, zodat je je wensen wél kunt realiseren.

 

Wens-Blokkers zijn volkomen normaal. Iedereen heeft ze, jij hebt ze en ik heb ze, maar ze hoeven ons niet te verhinderen om voor onszelf een leven te scheppen waarin we de vrijheid, het inkomen en het plezier kunnen ervaren dat bij ons past.

Welke Wens-Blokker zit jou het meeste dwars? Laat een reactie hieronder achter, ik hoor het graag! Of stuur me een mailtje 

 

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.