Selecteer een pagina

Werkzoekende?

Of je nu werk zoekt in de vorm van een baan, klus of een klant, er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je expertise te laten zien door gebruik te maken van het internet en de social media. Heel wat effectiever dan alleen een curriculum vitae uploaden. Een blog voor beginners.

Ter introductie een kort animatiefilmpje, met de 3 meest voorkomende manieren:

  • Blog (= een artikel schrijven)
  • Vlog (= een video)
  • Foto
animatie over mogelijkheden van internet
Klik op het plaatje om de animatie te bekijken.

Is het gemakkelijk om iets te delen op internet?

Ja en nee. Als je iets wilt delen op internet heb je een link nodig. Een verwijzing naar wáár datgene te vinden is op internet. In dit artikel noem ik verschillende mogelijkheden, de link die ik daarbij geef verwijst naar de manier waarop ik dat betreffende programma gebruik. Zo krijg je een indruk.

Dit is slechts een voorbeeld, het leuke van internet is dat je het helemaal kunt gebruiken zoals jij dat wilt.

Foto’s 

Foto’s kun je heel gemakkelijk delen, daar heb je zelf geen link voor nodig. Alle sociale media hebben de mogelijkheid om een foto toe te voegen aan je bericht. Bijvoorbeeld; je zit op Facebook en je typt een berichtje in. Bij dat berichtje kun je ook een foto plaatsen. Zie de knop “Foto’s/video toevoegen” Je voegt een foto, bijvoorbeeld van je computer, in bij je bericht. Die foto krijgt dan automatisch een link van Facebook.

voorbeeld update op Facebook

Pinterest

Als je veel foto’s gebruikt is het handig om deze bij elkaar te zetten op bijvoorbeeld Pinterest. Een sociaal medium speciaal ontwikkeld voor foto’s.

Pinterest
You Tube

Video

Een video kun je ook gemakkelijk uploaden, zoals je ziet in bovenstaande afbeelding. “Foto of Video toevoegen”. Echter, bij video is er sprake van bewegend beeld én geluid.

Dat maakt het iets ingewikkelder. Een bewerkingsprogramma voor video’s, meestal standaard aanwezig op je computer, biedt de mogelijkheid de film te comprimeren, waardoor het uploaden gemakkelijker wordt. Zo’n programma (bijvoorbeeld Moviemaker, meestal standaard geleverd bij Windows) zorgt er ook voor dat beeld en geluid synchroon lopen. Ook de lengte van een filmpje heeft invloed op de uploadsnelheid. 1á 2 minuten kun je gemakkelijk plaatsen. 10 minuten vraagt al veel meer tijd!

Omdat een video op je computer veel capaciteit inneemt, is het handiger om je filmpje op bijvoorbeeld YouTube te plaatsen. Ook hier maak je eerst een account aan, net zoals op andere sociale media. Zodra je dit hebt gedaan, kun je jouw video’s plaatsen. Je video’s hoef je dan niet meer te bewaren op je computer, maar staan nu op de server van You Tube. Een video die je op You Tube plaatst krijgt een link. Deze link kun je gebruiken in al je berichten.

Ook een animatiefilmpje, zoals hierboven, is een video. En kun je plaatsen op YouTube. Om deze filmpjes te maken gebruik ik het programma Videoscribe

Blog

Een artikel schrijven en publiceren vraagt eigenlijk het meeste voorbereiding. Foto en video kun je al vrij snel plaatsen. Dit kan echter nog niet zo goed met tekst. Tenzij je uitsluitend korte berichtjes plaatst via de sociale media, dan kan dat prima. Zie het voorbeeld hierboven bij Facebook. Voor een artikel heb je een web-log nodig. Zo’n artikel wordt een blog genoemd. Je hebt een programma nodig waarbij je jouw tekst kunt schrijven en achter de schermen wordt de tekst “vertaald” in een de codes die nodig zijn om je tekst leesbaar te maken op internet.

Je kunt daarvoor natuurlijk een website laten bouwen, maar dat is in het begin niet meteen nodig. Er zijn kant-en-klare blogprogramma’s, die heel gemakkelijk aan te passen zijn aan je eigen wensen, zodanig dat het net een website lijkt. Ook Windows, Google en Facebook en hebben een blog-mogelijkheid, hoewel deze veel minder uitgebreid zijn. Ook via Linkedin kun je publiceren, zonder dat je een website nodig heb (bekijk deze vlog).

Ik ben begonnen met bloggen via WordPress, omdat dat gratis was en een heel gebruiksvriendelijk. Sinds kort heb ik een website die gebaseerd is op WordPress.

Als je eenmaal een blog hebt geïnstalleerd, kun je gaan schrijven en je foto’s en films toevoegen. Het grote voordeel van een web-log is, dat het veel op een website lijkt en je hier dus bezoekers naar kunt verwijzen. Met een web-log kun je jouw strategie gaan uitzetten. Je kunt er immers al je artikelen, foto’s en video’s bij elkaar zetten. Zodat de bezoeker van jouw web-log meteen de juiste indruk krijgt van jou, jouw kennis, kunde en bezieling. En, mocht je uiteindelijk toch een eigen website willen, dan is meestal het web-log gemakkelijk om te bouwen, zonder dat je gegevens verloren gaan.

Welke manier past het beste bij jou?
Ik hoor graag van je,

Inspiratiebrief

Wil je graag geïnspireerd worden tot meer plezier in je werk en leven? Schrijf je voor mijn inspiratiebrief en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie om dat éne stapje te zetten in de richting die jij wenst.

 

 

0 reacties